JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Vil løfte og likestille Kultur-Norge

Mer til kultur, satsing på barn og unge og lokale kraftsentre for kultur var stikkordene da regjeringen søndag la fram sitt tredje kulturløfte.

Statsminister Jens Stoltenberg (Ap), statsråd Liv Signe Navarsete (Sp), SV-leder Audun Lysbakken og statsråd Hadia Tajik (Ap) var alle til stede da regjeringen søndag la fram sitt nye kulturløfte.

Det første kulturløftet i 2005 (det andre kom i 2009) var det første store prosjektet den da ferske regjeringen ble enig om. Statsminister Jens Stoltenberg mener et tredje kulturløft er et uttrykk på styrke.

– Kultur skaper gode opplevelser, livskvalitet, deltakelse, mestring og innsikt. Dette er grunnen til at vi legger fram et nytt kulturløft med en rekke omfattende satsinger, sier han.

Talentutvikling

Enger-utvalget la i vår fram sin kulturutredning, hvor det konkluderte med at det var særlig den «kulturelle grunnmuren» som var et nødvendig satsingsområde framover. Denne tilbakemeldingen mener de rødgrønne at de har tatt inn over seg.

– Med det neste store kulturløftet vil vi satse på flere kulturelle kraftsentra som kan utfordre hverandre på kvalitet og talentutvikling, sier kulturminister Hadia Tajik.

Regjeringen lover blant annet å bedre samordningen mellom stat, fylke og kommune. Bibliotekene skal satses på ved å utvikle en nasjonal strategi for biblioteksektoren og styrke folkebibliotekenes formidlingsrolle.

Lovpålagt kulturtime

Regjeringen ønsker også å gjøre kulturskoletimen til en lovpålagt oppgave.

– Til høsten vil alle få tilbud om en gratis kulturskoletime, og fremover vil vi gi statlig støtte til kommunenes satsing på sosial utjevning og faglig styrking av kulturskolen, sier SV-leder Audun Lysbakken.

Kommunal- og regionalminister Liv Signe Navarsete understreker at kulturløftet er viktig for både innbyggerne og besøkende ute i distriktene.

– Et rikt og variert kulturtilbud er viktig for å skape attraktive lokalsamfunn. Vi trenger en jevnere geografisk fordeling av kulturmidlene, og en styrking av de lokale kulturinstitusjonene, sier hun.

Etterlyser bibliotekmilliard

Venstre er misfornøyde med biblioteksatsingen i regjeringens planer.

– Bibliotekene trenger en «folkebibliotekmilliard» til nye lokaler, en ordning som gjør ebøker tilgjengelige for alle, og et kompetanseløft, mener Per Magnus Sandsmark, partiets førstekandidat i Østfold.

Venstre etterlyser også mindre byråkrati for frivillige organisasjoner, og evaluering av museumsreformen. Sandsmark mener heller ikke kulturskolene får det de trenger for å utvikle talenter, og bidra til mestringsglede.

– Det er viktigere med differensierte priser enn makspris, som SV har programfestet, slik at alle som vil være kreative, kan gå i kulturskolen. Talent henger ikke sammen med inntekt. Det er også viktig at vi legger til rette for private kulturskoletilbud, slik at nye tilbud kan skapes for flere barn, mener han.

– Vi er de eneste

Fra starten av har de rødgrønne hatt som mål å bruke én prosent av nasjonalbudsjettet innen grunnlovsjubileet neste år. Fra 2005, og med budsjettet for 2013, har de samlede overføringene økt med rundt 4,9 milliarder kroner.

– Siden 2005 har vi doblet kulturbudsjettet. Gjennom åtte år har vi vist at satsingen virker, men vi må videre. Men vi er det eneste regjeringsalternativet som stiller oss bak denne satsingen, påpeker Tajik. (ANB-NTB)

Annonse
Annonse