JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Stor tro på omorganisering

Med eldrebølge, klimakrise og utfordringer i økonomien må offentlige midler brukes smartere i framtida. Det var lederne i tre ungdomsorganisasjoner enige om.

oystein@lomedia.no

Når det kommer til konkrete løsninger, er avstanden stor.

Henrik Asheim, leder i Unge Høyre, vil stramme inn handlingsregelen fordi politikerne ikke hele tida kan ønske å bruke mer av oljefondet. Dette betyr ikke uten videre nedskjæringer.

– Vi må satse på skole, utdanning og forskning, sa Asheim.

Offentlig sektor må omorganiseres for å få mer igjen for pengene, var budskapet.

– Norge må fjerne fylkeskommunen og slå sammen kommuner, slik de har gjort i Danmark. Dette betyr ikke nødvendigvis kutt, men budsjettene skal heller ikke automatisk øke hvert år, sa Henrik Asheim.

Større kake

Mali Steiro Tronsmoen, leder i Sosialistisk Ungdom, mener olje- og gassnasjonen Norge har et ansvar for å unngå en klimakrise.

– Enten vi vil eller ikke, så er ikke olje framtida. Sammen med kull og gass har den skapt klimaforandringene. Knapt noe annet land har bedre forutsetninger for å utvikle miljøteknologi, sa Steiro Tronsmoen, og mente det må satses innen forskning og utdanning.

Trass i en økonomi i vansker, tror hun ikke på store nedskjæringer.

– Det kommer til å bli økonomisk vekst i framtida også, spørsmålet blir hvordan den finner sted. De senere årene har veldig mye av økningen gått til privat forbruk. Vi må satse på teknologi som gjør at vi er rustet til framtida, sa Mali Steiro Tronsmoen.

Leder i AUF, Martin Henriksen, mener miljøutfordringene lar seg løse.

– Ved å bruke 1 prosent av verdens samlede bruttonasjonalprodukt, er det mulig å finne løsninger på klimakrisen. Samtidig må vi sørge for at veksten i utgifter ikke eksploderer, sa Henriksen, som ikke støtter alt i moderpartiets politikk.

– Jeg er uenig i løftet om ikke å øke skattenivået, sa Henriksen, men mener endringer må begrunnes med tiltak som folk flest støtter fordi det bidrar til fellesskapet.

Økningen i helse- og sosialbudsjettene må snus ved å legge bedre til rette, mener AUF-lederen.

– Første punkt er å forebygge og sørge for at folk ikke blir syke. Vi må få eldreomsorg og helsetjenester i nærmiljøet. Dette høres lett ut, men er vanskelig å gjennomføre, sa Martin Henriksen.

Annonse
Annonse