JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Hummer til folket

Frp-leder Siv Jensen vil øke hummerbestanden. Se video.

helge.birkelund@anb.no

Mandag besøkte hun de som forsker på hvordan det er mulig.

– Hummerbestanden er på et alarmerende lavt nivå. Det fører til at mange fiskere er i ferd med å miste et levebrød. Men også matelskere er i ferd med å miste noe av den aller beste maten som finnes, sier Siv Jensen til Avisenes Nyhetsbyrå (ANB).

Mandag ladet hun opp til den TV-sendte partilederdebatten med å trekke opp teiner på Havforskningsinstituttet i Flødevigen, like utenfor Arendal. To hummer, tre krabber og en sei ble fangsten. De ble alle kastet ut i havet igjen, men Frp-lederen fikk et godt innblikk i hvordan forskerne jobber for å få opp bestanden av hummer.

– Les også: – Selv genier gjør feil ...

Å opprette enkelte verneområder har vist seg å være et effektivt grep. Alf Ring Kleiven sørget mandag for at Siv Jensen ble kraftig oppdatert på temaet. I 2006 ble det opprettet bevaringsområder langs Skagerakkysten. Mens fangstene var stabilt dårlige før, har de steget kraftig hvert år siden.

Ikke bare har antallet økt, men også størrelsen på hummeren.

– Disse resultatene viser at bevaringsområder kan ha stor betydning for å ta vare på de unike kystressursene i Norge, mener Alf Ring Kleiven.

– Les også: – Mer byråkrati med Høyre

– Jeg synes det er veldig viktig å støtte opp om slike prosjekter som er forankret lokalt og at et slikt forskningsmiljø jobber tett med de som har næringsinteresser, mener Siv Jensen.

– Hummer er det aller beste jeg vet, og jeg kan svært gjerne tenke meg å kunne spise det også som 90-åring, legger hun til.

Det er vanskelig å få en oversikt over hvor mye som fiskes av både det ene og det andre, fordi mye gjøres av fritidsfiskere. Havforskningsinstituttet forsøker imidlertid å registrere så mye av det som mulig. I tillegg mener Siv Jensen, som selv er en ivrig fritidsfisker, det påhviler et ansvar for alle med å bidra til at bestanden kan opprettholdes og gjerne styrkes.

– Hummer er en delikatesse, og hvis alle klarer å ta et medansvar en periode for å la bestanden vokse, kan alle dra nytte av det senere.

– Les også: Vil styrke frivilligheten

Frp-lederen trekker også inn problemene rundt fiske av kongekrabbe – som er motsatt av problemet med hummer.

– Kongekrabbe er også en delikatesse. Men fisket av kongekrabbe er regulert, selv om den betyr en katastrofe for havet, miljøet og vi egentlig ikke vil ha den der. Derfor er det også rekordstor bestand med en høy pris. Hvis man hadde fått øke fisket av kongekrabbe, kunne vi fått både en positiv effekt for havet og for miljøet. Flere kunne fått spise kongekrabbe og dermed kunne prisen gått ned, mener Frp-leder Siv Jensen. Hun lanserer gjerne folkekrabben. (ANB)

Annonse

Flere saker

Annonse