JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Brannslukking om formuesskatt

Høyre står på sitt og hevder formuesskatten er til skade for norske bedrifter.

Økonomiprofessor Jarle Møen ved Norges Handelshøyskole er ikke imponert over analysene.

Høyres valgkampmaskineri ble satt i høygir da NRK mandag kveld kunne fortelle om en masteroppgave ved NHH som slår fast at formuesskatten ikke skaper så store problemer for bedriftene som partiet hevder.

Høyre-leder Erna Solberg, nestleder Jan Tore Sanner og kommunikasjonssjef Sigbjørn Aanes var alle raskt på plass i sosiale medier for å drive brannslokking.

Men professor Jarle Møen – veilederen til de to masterstudentene som står bak undersøkelsen – avviser forsvaret fra partitoppene.

– Les også: – Formuesskatt rammer urettferdig

Jan Tore Sanner påstår for eksempel at formuesskatten tapper bedriftene for kapital.

– Det er svært tendensiøst å si at bedriftene tappes for kapital. Undersøkelsen viser at de bedriftene som betaler formuesskatt gjennomgående er både solide og likvide. Det er ikke snakk om tapping og formuesskatten setter derfor ikke arbeidsplasser i fare, sier Møen til NTB.

Heller ikke Erna Solbergs forklaring står til troende, mener Møen. Høyre-lederen hevder undersøkelsen er for snever og viser til at den ikke har tatt med bedrifter uten en majoritetseier på over 50 prosent. Det holder mange familieeide selskaper som rammes av formuesskatten utenfor, anfører hun.

– Det er ikke grunn til å tro at et annet utvalg vil gi en annen konklusjon. Høyre har så langt ikke kunnet forklare hvorfor familiebedrifter som utløser formuesskatt, skulle være mindre solide enn andre bedrifter som utløser formuesskatt for sine eiere, sier Møen.

– Les også: Få tapper bedriften

Møen mener videre at kommunikasjonssjef Sigbjørn Aanes i Høyre tar sitater ut av sin sammenheng når han på Twitter hevder Høyres analyser står sin prøve og skriver følgende:

«Det har blitt hevdet at formuesskatt fører til en betydelig nedbygging av bedrifters egenkapital. Analysene våre underbygger denne påstanden.»

Her er professorens svar:

– Dette sitatet er tatt helt ut av sin sammenheng. Utsagnet er i masteroppgaven presisert på følgende måte: «Formuesskatten kan bidra til en nedbygging av selskapenes egenkapital, men dette er kun tilfellet i et fåtall av bedriftene.» Dernest viser oppgaven at dette ikke skaper problemer for disse bedriftene fordi de er finansielt sterke.

Masterstudentene Mari Sakkestad og Kristina Kjetland Skarsgaard står bak undersøkelsen som skapte stor oppmerksomhet i forkant av NRKs partilederdebatt mandag kveld.

– Vi fant ut at formuesskatten ikke skaper problemer for bedriftene. De bedriftene som får formuesskatt er også de mest solide bedriftene, og de klarer fint å betale den skatten, sier Kjetland Skarsgaard til kanalen.

– Les også: Vil trappe ned formuesskatten

Høyre-nestleder og finanspolitisk talsmann Jan Tore Sanner holder fast ved kritikken av masteroppgaven.

– Den tar ikke for seg de virkelige utfordringene med formuesskatten, som diskriminering av norskeide bedrifter til fordel for utenlandskeide og offentlig eide bedrifter, sier Sanner til NTB.

Han mener det er en metodisk svakhet at utvalget utelater selskaper der hovedaksjonæren eier mindre enn 50 prosent.

– Oppgavens hovedspørsmål er interessant, men i analysen har dessverre problemstillingen blitt «glemt» og oppgaven har sporet av slik at man er endt opp med et utvalg som ikke nødvendigvis er bedrifter som får problemer på grunn av formuesskatten. De fleste av dem er utelatt, sier Sanner. (ANB-NTB)

Annonse
Annonse