JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Skryt fra Røkke jr.

Fagforeningen på Aker Philadelphia Shipyard skryter av sjefen sin, Kristian M. Røkke. Han selv henter inspirasjon fra den norske samarbeidsmodellen.

nina.sandaas@lomedia.no

Mandagens reportasje i DN fra Aker Philadelphia Shipyard, der Kristian M. Røkke ble sjef for et par år siden i en alder av 28, er sjelden kost.

Fagforeningsbossen ved verftet skryter av Røkke jr. og sier seg stolt over å jobbe for ham. «Han lar oss si sin mening og han lytter. Vi har fantastisk framgang». Uttalelsen kommer fra en fagforening som tidligere har ligget i konflikt med ledelsen. I forrige uke vant verftet en stor kontrakt som sikrer 1.000 jobb ut 2016.

Kristian M. Røkkes anerkjennelse av fagforeningens betydning og den norske arbeidslivsmodellen som inspirasjonskilde, er kanskje enda mer enestående. Han gir ros til de tillitsvalgte for et godt samarbeid og forutsetning for å lykkes med snuoperasjonen ved verftet som var truet av konkurs i 2011.

«Et tett samarbeid mot felles mål, brutal ærlighet begge veier og dyrking av skipsbyggingskunnskap, er noe av det som har gjort partnerskapet med fagforeningen konstruktivt og produktivt. Vi henter inspirasjon fra den norske samarbeidsmodellen», forteller han til DN.

Og den modellen har vokst fram gjennom lang tid. Fra protestaksjonen på Langvannet i Sulitjelma i 1907 hvor 1.000 arbeidere samstemt sa ja til å etablere en fagforening for å få innflytelse over egne arbeidsvilkår, til Menstadslaget i 1931 da 2.000 Norsk Hydro-arbeidere protesterte mot bruk av kontraktsarbeidere under en lockout – og fram til i dag.

Erfaringene fra Menstad fikk stor betydning for arbeidslivet og la grunnen for at hovedavtalen, arbeidslivets grunnlov, kunne undertegnes i 1935. Konfliktlinjene mellom arbeidsgivere og fagbevegelse ble gradvis forlatt. Det vokste fram et samspill basert på gjensidig aksept og respekt. Det er i alles interesse at bedriften og arbeidsplassene utvikles.

Styrken i denne modellen, fordragelighet både i konflikter og i samarbeid, kan forstås som et varemerke for den norske samarbeidsmodellen. Medvirkning, innflytelse og demokrati er andre ingredienser.

I disse dager kan Røkkes uttalelse – kort og konsis som den er – med fordel kopieres og spikres opp i alle styrerom i norske virksomheter. Hans budskap bør også nå inn på enkelte partikontorer.

Annonse

Flere saker

Annonse