JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Uavhengighet redder Island

Islands statsminister mener landets uavhengighet er hovedårsaken til at landet nå er i ferd med å reise seg etter finanskrisen.

helge.birkelund@anb.no

Nordisk forbrødring sto i fokus da Liv Signe Navarsete mandag møtte statsminister David Gunnlaugsson, som også leder sentrumspartiet på Sagaøya.

Gunnlaugsson ble partileder for Framsknarflokkurinn – Islands Senterparti – i 2009 og overtok som statsminister 23. mai i år.

– Les også: Takket nei til Navarsete

Gunnlaugsson legger ikke skjul på hva som bidrar til å hjelpe Island i arbeidet med å gjenreise landet.

– Uavhengigheten er veldig viktig for oss. Vi har beholdt vår egen valuta framfor euro, og dermed kan vi styre rentepolitikken. Vi har kunnet si nei til Icesave-avtalen. Og vi har beholdt eierskapet til fiskeriet og naturressursene, sier Gunnlaugsson til Avisenes Nyhetsbyrå (ANB).

Den islandske statsministeren møtte den norske Senterparti-lederen Liv Signe Navsarsete under Arendalsuka, som har pågått siden onsdag og som avsluttes tirsdag.

– Vi hadde først og fremst et veldig godt møte. Vi er selvsagt enig om mange saker, så først og fremst var det et hyggelig møte der vi diskuterte felles saker og utfordringer som begge våre land står foran og som vi må løse, sier den islandske statsministeren.

USIKKER PÅ HVA DU SKAL STEMME? PRØV VÅR VELGERHJELP HER!

Etter møtet er landets kommunal- og regionalminister fullt oppdatert på utviklingen på Island, med sin partikollega i førersetet.

– Jeg snakket en del om utviklingen på Island etter den økonomiske krisen, og hvordan vi er i ferd med å komme på riktig spor igjen. Det er mye som har hjulpet oss på veien Alt har å gjøre med vår uavhengighet til andre, at vi kan ta egne avgjørelser, spørsmålet om skattebetalernes ansvar for bankkrisen. I andre rekke kan jeg nevne økt eksport og økt turisme. Det har aldri før vært så mange norske turister på Island, for eksempel. Og at vi har beholdt kontrollen over fiskeriene og naturressursene, framholder Gunnlaugsson.

Mens Senterpartiet på Island regjerer sammen med de borgerlige, kjemper Liv Signe Navarsete for en fortsatt rødgrønn regjeringsframtid i Norge.

Verken Gunnlaugsson eller Navarsete ser noen motsetning i det forholdet.

– Begge jobber for å flytte politikken til sentrum. Vi drar politikken fra høyre mot sentrum, mens Senterpartiet i Norge drar fra venstre.

– Les også: Mest penger til Ap og Høyre

– Jeg beundrer Senterpartiet på Island for hva de har klart å få til. Vi kan lære mye av hvordan de arbeider og hvordan de har klart å skape et sterkt parti. Vi deler de samme verdiene, har den samme historien, og kan jobbe sammen for å flytte politikken mot sentrum, sier Liv Signe Navarsete.

Og da vil hun også ha søskenpartiene i Sverige og Finland i et tettere nordisk samarbeid.

– Vi har et tett samarbeid med Island, men ikke så mye formelt samarbeid. Vi har i dag drøftet muligheten for et felles møte med alle partilederne i Norden. Vi er enige om at det er en veldig spennende tanke, sier Liv Signe Navarsete. (ANB)

Annonse

Flere saker

Annonse