JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Innførte «iskrimisering»

Siv Jensen måtte gi 10 kroner for is – Jonas Gahr Støre slapp unna med åtte. Iskriminering, med andre ord.

helge.birkelund@anb.no

Slik viste Norsk Sykepleierforbund hvordan lønnsforskjellene slår ut imellom mannsdominerte og kvinnedominerte yrker på sin stand i Arendalsuka.

– Ansatte i kvinnedominerte yrker tjener 20 prosent mindre enn ansatte i yrker dominert av menn. Dermed får de mindre å rutte med og en dårligere kjøpekraft. Derfor oppfattes det som at de må betale mer for en is enn kollegaer i mannsdominerte yrker, sier lederen i Norsk Sykepleierforbund, Eli Gunhild By til Avisenes Nyhetsbyrå (ANB).

En ting kunne alle de tre enes om i alle fall. Viktigheten av å øke stillingsbrøken for de som ønsker det.

– Les også: Sjåfør Stoltenberg

Helse- og omsorgsminister Jonas Gahr Støre syntes det smakte med is, og roste aksjonen.

– Jeg vil berømme sykepleierne for å være kreative og humoristiske. Alle blir glad av å spise is. Og da kan vi tenke på alvorlige saker, sier Jonas Gahr Støre.

– Vi har høy kvinnelig arbeidsdeltakelse i Norge og vi har et delt arbeidsmarked. Vi må arbeide for det som er standard hos oss, nemlig lik lønn for likt arbeid. Der henger det igjen. Vi er på vei. Men det er partene i arbeidslivet som har et hovedansvar i de forhandlingene, poengterer Støre.

– Vi må legge til rette for en heltidskultur så vi får hele stillinger i denne sektoren. Skal vi rekruttere unge kvinner til å velge slike yrker, og demå ha fem deltidsstillinger for å få til en, er det dårlig vei å gå. Vi skal ha anstendig lønn. Derfor mener jeg at konkurranseutsettingen og kommersialiseringen av helsetjenester er dårlig nytt for likelønn og anstendig lønn. Det er to måter å tjene inn penger på for de som skal gjøre det i den sektoren, det er på pensjon og lønn. Det merker særlig kvinner.

– Les også: Hummer til folket

Siv Jensen synes aksjonen på en god måte framstilte hvordan den faktiske problemstillingen er.

– Det er en kjent sak at såkalte kvinnedominerte yrker har en utfordring i forhold til lønn. Dette er en debatt som også gikk i forrige stortingsvalgkamp, og det har skjedd svært lite. Mye kan gjøres hvis vi går gjennom turnusene. Jeg ønsker en dialog med sykepleierforbundet med tanke på gjennomføringen av turnuser. Det er en evig kamp om å fylle opp stillingsbrøken sin til 100 prosent. Det hadde vært mye bedre å fylle opp til 100 prosentstillinger og se på andre måter å organisere turnusen på, mener Frp-leder Siv Jensen.

– Dette høres som flott musikk i mine ører, kommenterer sykepleierleder Eli Gunhild By.

– Les også: Knuste Knut Arild

Tirsdag var den store helsedagen under Arendalsuka, som pågikk fra onsdag i forrige og uke til tirsdag kveld. Alt som kan krype og gå av sentrale politikere har de siste dagene vært å finne i Arendal.

Først var det vorspiel med forebygging og folkehelse som tema rett etter frokost. Senere var helsekøer og privatisering tema i en debatt mellom blant annet SV-leder Audun Lysbakken, Frp-leder Siv Jensen, Høyre-nestleder Bent Høie og helse- og omsorgsminister Jonas Gahr Støre.

Innimellom ble det altså tid til en kroneis. (ANB)

Annonse
Annonse