JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Frp med helseportal

Frp har utviklet et nettsted som skal forenkle hverdagen for pasient og lege.

Portalen er uferdig, men peker ifølge partileder Siv Jensen fram mot et forent Helse-Norge som «snakker sammen.»

Med et ferdig utviklet system vil dagens helsekøer forsvinne, mener hun.

– Dagens løsninger er utdaterte, dyre og unødvendig byråkratiserende. Helseforetak kan ikke kommunisere seg imellom eller med sykehjem fordi de ikke har de samme IKT-løsningene. Dette legger mye beslag på lege- og helseressurser. Vi trenger en forenklende og mer helhetlig løsning som gjør at det er lettere å snakke sammen, sier partileder Siv Jensen til NTB.

– Les også: Helse-Høyre står alene

Problemene i dag skyldes at det ikke er blitt investert nok til å løfte IKT-løsningene i Helse-Norge. Det er ikke blitt tenkt helhetlig, og brukerne har altfor mange nettsteder å forholde seg til. Potensialet for forbedring er enormt, sier partilederen.

Tirsdag la hun fram prototypen – som ikke er helt ferdig – for hvordan Frp ønsker at digitale løsninger i helsevesenet bør være i framtiden. Nettportalen har fått navnet «Fremtidenshelsevesen.no», og kan minne om en nettbank. Brukerne får sin egen konto med tilgang til sin journal, oversikt over egen sykdomshistorie, videochat med sin fastlege, og mulighet til å bestille legetimer og resepter. Deler av prototypen er utviklet i samarbeid med Kreftforeningen.

– Slik vil dialogen mellom pasienten og legen bli smidigere, og legene kan behandle flere pasienter enn i dag. Vi mener det er realistisk å gi pasienter med hjerteflimmer behandlingsgaranti innen 50 dager, sier Jensen og er stolt over at partiet har kommet opp med denne løsningen.

– Les også: Innførte «iskrimisering»

Kommer Frp i regjering til høsten, er det ikke urealistisk at løsningen kommer raskt på plass, mener partilederen.

– Jeg er helt sikker på at det kommer på plass så fort det er teknisk mulig dersom det er vilje til å investere i et sammenhengende moderne system. Fortsatt er ikke alle detaljer på plass, og det er sikkert flere ting som kan forbedres, sier Jensen.

Foreløpig har Frp ikke snakket med Datatilsynet om personvern.

– Det skal vi selvsagt gjøre dersom nettportalen vil bli lansert som en offentlig nettside. Personvernhensyn er ekstremt viktig når pasientsensitiv informasjon skal legges ut. Jeg føler meg trygg på at vi vil komme fram til en sikker løsning. I dag bruker vi jo allerede nettet til å sende personsensitive opplysninger som selvangivelsen, sier Jensen.

– Les også: – Jens og Erna er for like!

Prislappen vites det lite om. I lokalet mumles det om milliarder. Men partilederen vil heller prate om besparelser.

– Jeg vil heller tenke på alle pengene som vil bli spart dersom dette blir en realitet. Investeringer må gjøres, men besparelsene vil være så mye større, sier hun.

Arbeiderpartiet mener at Frp med sitt forslag til ny nettløsning går i de rødgrønnes fotspor:

– Vi synes det er positivt at Frp på denne måten støtter opp om regjeringens politikk, som Stortinget allerede har sluttet seg til. Vår visjon er én innbygger, én journal. Regjeringen har vedtatt at pasienter og brukere skal få elektronisk tilgang til egen journal, tilbud om selvbetjeningsløsninger og mulighet til å kommunisere elektronisk med helsepersonell. Helsenorge.no har i sommer lansert første versjon av «Min helse». På Min helse man tilgang til tjenestene som krever innlogging med BankID, sier statssekretær i Helsedepartementet, Robin Kåss, til NTB. (ANB-NTB)

Annonse
Annonse