JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Handlingsplan mot familievold

Regjeringen varsler forsterket innsats for å hindre familievold.

Seks statsråder har laget en handlingsplan med 45 tiltak.

Frivillige organisasjoner loves 8 millioner kroner årlig og forskningen 50 millioner over fem år. Pengene skal brukes til å avdekke omfanget av volden og bedre kunnskapene om den.

– Omfanget av vold i nære relasjoner er stort. Inntil 150.000 personer utsettes hvert eneste år for slik vold, opplyser justisminister Grete Faremo (Ap).

Fredag la hun fram handlingsplanen sammen med barne-, likestillings- og inkluderingsminister Inga Marte Thorkildsen (SV) og statssekretær Kjell Erik Øie (Ap) i Helse- og omsorgsdepartementet.

– Les også: 22. juli inn i valgkampen

Ett av tiltakene er styrking av fastlegenes kompetanse til å avdekke familievold.

Det skal også etableres rutiner for å avdekke vold mot gravide, og overgrepsmottakene skal omorganiseres.

Forskningsmidlene som loves i planen, skal gå til Nasjonalt kunnskapssenter om vold og traumatisk stress, men midler vil også bli utlyst for å styrke kunnskap gjennom å opprette et eget forskningsprogram.

– Les også: Lynrask Venstre-leder

Tross dyster statistikk, mener statsråd Inga Marte Thorkildsen at utgangspunktet for å bekjempe problemet er bedre nå enn tidligere. Motforestillingene mot å gripe inn i privatsfæren til folk, var større før:

– Det har skjedd en holdningsrevolusjon de siste tiårene. Nå «ser» vi det som skjer i private hjem. Nå bryr vi oss, sa hun og viste til klar økning både i antall anmeldelser og henvendelser til barnevernet.

Denne typen vold kan forebygges hvis den blir avslørt tidlig og det blir grepet inn mot den tidlig.

– Les også: Applaus og skuldertrekk

Statsråd Thorkildsen fortalte at hun har vært med politiet i felt, på oppdrag for å stanse familievold. Politiaksjonen ble iverksatt etter at et av barna i en kjernefamilie hadde varslet politiet.

– Politiet håndterte situasjonen godt. Jeg har stor respekt for det arbeidet de gjør, sa hun.

Politiet har større muligheter nå enn tidligere til å beskytte personer som har vært utsatt for vold: Mobile voldsalarmer, sperret adresse, besøks - og kontaktforbud og, i noen grad, rett til å bruke fiktive personopplysninger.

Og Riksadvokaten har skjerpet inn at politiet kan gi disse sakene forrang dersom det er knapphet på ressurser. Andre saker som kan gis slik forrang, er voldtekt og økonomisk kriminalitet.

Statistikken viser klart at kvinner er mest utsatt for vold i nære forhold, men kvinner er ikke helt fraværende som voldsutøvere i statistikken. Også de kan begå fysisk vold, mot egne barn, mot eldre foreldre og mot partnere.

Ikke helt ferdig

Helt ferdig er imidlertid handlingsplanen ikke. Det skal utarbeides en tiltakspakke på flere områder for å forebygge vold i nære relasjoner. Justisdepartementet skal lede dette arbeidet, men sentrale aktører skal trekkes med.

Arbeidsgruppen vil bli nedsatt i høst, og de første tiltakene iverksatt neste år. Hovedtiltakene skal rettes mot primærforebyggende tiltak.

– I det videre arbeidet trenger vi kreativitet, godt samarbeid og penger, avsluttet justisminister Grete Faremo før hun la til: God kommuneøkonomi er livsviktig i disse sakene. (ANB)

Hva skal du stemme? Velgerhjelpen hjelper deg!

Annonse
Annonse