JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Skuffet over Arcus-styret

Arcus-styret vedtok fredag at distribusjonsselskapet Vectura skal skilles ut.

Fagorganisasjonene er svært skuffet over avgjørelsen.

Alle aksjonærene i styret, bortsett fra ansatterepresentantene, stemte fredag ettermiddag for forslaget om å skille ut Vectura.

Utskillingen skal etter planen skje 1. oktober. Det vil da bli to selskap og to styrer, men begge vil fremdeles være underlagt samme eier, Arcus-Gruppen Holding AS. Vectura har i dag 220 ansatte og utskillelsen vil ikke innebære nedbemanning, opplyser konsernsjef i Vectura Erik Bern til NTB.

– Vi ønsker å gjøre dette for at Vectura skal få et styre som er spisset på logistikk. I dag er styret spisset på merkevarer, og vi ønsker å få inn økt kompetanse på logistikk, sier Bern.

– Les også: Vil holde kjedene i ørene

Handel og Kontor og Norsk Nærings- og Nytelsesmiddelarbeiderforbund (NNN) organiserer de fleste av de ansatte i Vectura. Forbundsleder Jan Egil Pedersen sier han er svært skuffet over styrets vedtak. Fagforeningene mener konsernet har brutt spillereglene i prosessen.

– Vi mener at måten konsernet her har gått fram på, ikke er i tråd med de bedriftsdemokratiske prinsippene som hovedavtalen legger til grunn. Her har saken verken blitt godt nok drøftet med de tillitsvalgte eller det har blitt lagt fram beslutningsgrunnlag. Og det er jo nettopp fordi dette beslutningsgrunnlaget ikke finnes, sier forbundsleder i Handel og Kontor, Trine Lise Sundnes, til NTB.

De ansattes representanter i styret la fram et alternativt forslag om å utsette behandlingen av forslaget, fordi de mener konsekvensene av utskillelsen ikke er utredet godt nok.

Styreleder i Arcus-gruppen, Kaare Frydenberg, mener, ifølge Dagens Næringsliv, at det foreligger nok informasjon for å kunne ta en beslutning, og konsernsjef Otto Dracenberg uttalte at fagforeningene er godt nok orientert.

Frykter for jobbene

Tvisten mellom de ansatte og ledelsen skal nå behandles av LO og NHO sentralt.

– Hvis partene finner at hovedavtalen er brutt, så risikerer konsernet å bli bøtelagt, sier Sundnes.

Sundnes sier de ansatte i Vectura frykter nedskjæringer, og at ledelsen vil bruke utskillelsen til å gi de ansatte dårligere lønns- og arbeidsvilkår.

– Vi kommer til å følge denne prosessen tett framover, sier Sundnes.

Hun mener det er et problem for Arcus-gruppen at det hovedsakelig er store kapitalfond inne på eiersiden.

– Disse har gjerne et kortsiktig perspektiv på eierskapet og vil maksimere sin profitt på raskest mulig måte. Det går ut over langsiktigheten i selskapet og bedriftsdemokratiet, mener hun. (ANB-NTB)

Annonse
Annonse