JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Ikke glad for sykelønnsforslag

HK-leder Sture Arntzen er skeptisk til at arbeidsgiverne må betale mer av sykelønna. I neste omgang kan arbeidstakerne stå for tur.

lene.svenning@lo-media.no

Statsminister Jens Stoltenberg presenterte i går eksempler på tiltak som han mener kan redusere sykefraværet. Ett av dem er å øke arbeidsgivernes økonomiske bidrag til sykelønnsordningen, ved at de må betale ti eller tjue prosent av de langtidssykmeldtes lønn. Kutt i arbeidsgiveravgiften kan være en mulig motytelse fra staten. Utspillet får ikke Handel og Kontors leder til å juble.

Vil ramme flere

Sture Arntzen frykter at om arbeidsgivernes bidrag til sykelønnsordningen økes, vil de være skeptiske til å ansette folk med kroniske sykdommer eller livsstilsykdommer. Dessuten er han redd for at kutt i sykelønnsordningen nå, vil ramme arbeidstakerne i neste omgang.

– Når de begynner der er det fort gjort å gå løs på andre, er Arntzens analyse.

Regjeringens Soria Moria-erklæring slår imidlertid fast at arbeidstakernes rettigheter i ordningen ikke skal røres – i den inneværende perioden.

Andre tiltak bedre

– Vi bør heller analysere årsakene til det høye sykefraværet. Det finnes flere gode tiltak som vil være bedre egnet enn dette til å få ned fraværet, sier Arntzen til HK-Nytt.

Han framholder likevel at finansieringen av sykelønnsordningen skal drøftes mellom partene i arbeidslivet og myndighetene. Arntzen forutsetter at avtalen om et inkluderende arbeidsliv, som akkurat nå er gjenstand for forhandlinger, vil bli forlenget selv om partene ikke blir enige om nye tiltak for å redusere sykefraværet.

Sture Arntzen er mest opptatt av at arbeidstakernes rettigheter i sykelønnsordningen ikke røres. Uten fredning av disse, vil verken Arntzen eller resten av fagbevegelsen være med på å diskutere et eventuell nytt solidaritetsalternativ, sier han.

Vil diskutere

Kim Nordlie, direktør i arbeidsgiverforeningen HSH, er ikke prinsipielt fremmed for å diskutere arbeidsgivernes bidrag til sykelønna.

– Vi kan godt være med på en omfordeling av kostnadene, slik Jens Stoltenberg sier, men det er et spørsmål om beregning. Vi kan ikke være med på en ordning som småbedriftene taper på, sier han til HK-Nytt.

Norlie mener beregninger som er presentert i dagens aviser ikke vil komme disse til gode, og poengterer at regnestykket for alle bedrifter må gå opp.

Han deler imidlertid Sture Arntzens bekymring for kronisk syke og funksjonshemmede.

– Statsministeren feilinformerer

Norlie mener Jens Stoltenberg feilinformerer om arbeidsgivernes bidrag til sykelønnsordningen.

– Arbeidsgiverne betaler mye mer av sykefraværet enn lønna de første 16 dagene, sier Norlie og ramser opp ulike poster han til sammen mener beløper seg til 40 prosent av kostnadene.

Om utgiftene til vikarer og opplæring av dem tas med, anslår han at arbeidsgiverne i dag allerede betaler 55 prosent av kostnadene i sykelønnsordningen.

HSH vil legge fram flere forlag til nye tiltak i IA-avtalen, og Nordlie er sikker på at en ny avtale vil komme på plass før fristen går ut 1. mars.

Annonse
Annonse