JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

– Ap og Høyre kliss like

Han drømmer om et Norge som tar miljø og klimakrise på alvor og tror verken Høyre eller Ap er løsningen.

bjorn.erik.dahl@anb.no

Hallvard Surlien (23), talsperson i Grønn Ungdom, ungdomspartiet til Miljøpartiet De Grønne, fra Kongsberg i Buskerud.

1. Hvorfor driver du med politikk?

– Politikken bestemmer hvilken retning samfunnet skal gå i. Jeg vil at Norge skal bli et bærekraftig land, ikke et land som fortsetter å investere i økt global oppvarming. Derfor ble jeg med i et parti som jobber for nettopp det.

2. Hva er forskjellen på ditt ungdomsparti og moderpartiet?

– Vi har litt flere friganere, og de har flere med grått hår og ullgenser.

– Valgets kval? Velgerhjelpen hjelper deg!

3. Hvordan kan man drive valgkamp for partiet når ungdomspartiene gjerne kan ha andre synspunkter enn partiene?

– Grønn Ungdom har samme partiprogram som De Grønne, så dette er ikke noe problem hos oss. Vi er veldig glade for at vi slipper å lokke med et budskap som er noe helt annet enn det man stemmer på, som for eksempel AUF.

4. Føler du at ungdomspartiet blir hørt i saker som betyr mye for dere?

– Ja, på landsmøtet i år fikk vi gjennomslag for de aller fleste sakene våre. Vi gjør et godt og solid arbeid i Grønn Ungdom og det får vi igjen for når avgjørelser skal tas.

5. Nevn tre saker der partiet er uenige med dere.

– Vi har samme program som De Grønne, og står fullt og helt bak dette. Vi er veldig stolte av programmet, særlig fordi det tar oss unge og vår framtid skikkelig på alvor!

– Les også: Erna trøblet

6. Hva er ditt kjipeste og ditt beste øyeblikk i møte med «voksenpolitikere»?

– Det kjipeste jeg vet er voksenpolitikere som sier «det er bra dere engasjerer dere», på en sånn hånlig og arrogant måte, når man møter dem med budskapet sitt. Dessverre er det litt for mange av dem. Det beste var da vi vant fram med sakene våre på landsmøtet i De Grønne og vi fikk skryt for bra arbeid av de voksne.

7. Hva er ditt beste minne fra ungdomspartiet?

– Det må være fra etter landsmøtet vårt i mars i år. Etter tre dager med møte, lange debatter og lite søvn, dro alle delegatene ned til Operataket i Oslo for å bade i iskaldt vann. Dette var en del av den ukentlige badingen som har foregått siden september i fjor, der målet har vært å markere behovet for et grønt parti på Stortinget.

– Les også: Mer utålmodig enn Jens

8. Hvorfor er det så få unge under 30 år som stemmer?

– I dag er det stor avstand mellom det forskerne forteller oss og det politikerne gjør. Dette er selvfølgelig forvirrende og demotiverende for potensielt engasjert ungdom. Dagens politikk ødelegger jo framtida til oss som er unge i dag. I dag ignoreres klima og miljø i valgkampen og politikerne snakker et helt uforståelig språk. Dette er ikke å ta ungdom på alvor.

9. Hva kan gjøres for å få flere unge til å stemme?

– Politikerne må være tydeligere og bli flinkere til å prioritere. Si at noe er viktigere enn noe annet, ikke prøve å gjøre alle til lags alltid. Og selvsagt vise at de faktisk har lyst til å gjøre noe med klimakrisa.

10. Hvilken samfunnsutvikling får vi i Norge hvis det skulle bli et skifte fra rødgrønt til borgerlig flertall?

– Arbeiderpartiet og Høyre er kliss like på det avgjørende spørsmålet i vår tid. Begge vil fortsette dagens klimafiendtlige politikk. Det som kunne ha utgjort en stor forskjell, var hvis partiene som er opptatt av miljø gikk sammen om en grønn blokk, med nok tyngde til å utfordre de store grå kolossene på miljø.

(ANB)

Fortsatt i tvil om hva du skal stemme ved valget 9. september?

Forsøk Velgerhjelpen en gang til!

Annonse
Annonse