JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Ble fridd til på politisk møte

Hennes beste minne fra ungdomspolitikken er da kjæresten fridde på et politisk møte.

bjorn.erik.dahl@anb.no

Elisabeth Løland (28), leder i Kristelig Folkepartis Ungdom (KrFU), fra Fetsund i Akershus.

1. Hvorfor driver du med politikk?

– Fordi politikk funker, og jeg vil kjempe for dem som ikke kan kjempe for seg selv. Jeg vil jobbe for ungdommer som har dårlig psykisk helse og sliter med for eksempel angst eller spiseforstyrrelser, men som må vente alt for lenge på hjelp. Jeg vil jobbe for at Norge skal bli mindre oljeavhengig og mer miljøvennlig, og jeg vil at Norge skal føre en politikk som hjelper verdens aller fattigste ut av fattigdom.

2. Hva er forskjellen på ditt ungdomsparti og partiet?

– Ungdomspartier er ofte litt mer radikale enn moderpartiene, og det er ungdomspartienes oppgave å minne moderpartiene på at vi må tenkte langsiktig på neste generasjon.

– Les også: Hater å bli «snakket ned til»

3. Hvordan kan man drive valgkamp for partiet når ungdomspartiet gjerne kan ha andre synspunkter enn partiet?

– Selv om ungdomspartiene har som oppgave å utfordre moderpartiet, er vi enige om det meste og viktigste. KrFU ønsker å ta samfunnet i samme retning som KrF, og vi vet at hvis KrF gjør et godt valg så blir det bedre miljøpolitikk og politikere som er mer opptatt av å hjelpe verdens aller fattigste. Derfor jobber vi hardt for at KrF skal vinne valget.

4. Føler du at ungdomspartiet blir hørt i saker som betyr mye for dere?

– Ja, KrF er alltid veldig åpne for å høre på KrFU. Når vi kommer med viktige saker og gode argumenter hører moderpartiet ofte på oss.

5. Nevn tre saker der partiet er totalt uenige med dere.

– KrF er et miljøparti, men KrFU ønsker å gå lenger i å legge om fra oljesamfunnet til fornybarsamfunnet. KrFU vil gi mest til dem som har lav inntekt, men KrF ønsker å gi mer likt til alle. KrFU ønsker å spare penger på at folk som er borte fra jobben en eller to dager, kan betale litt av regningen for det selv, mot for eksempel at de som er så syke at de aldri kan jobbe igjen kan få litt mer støtte. KrF er imot det.

– Les også: Mer utålmodig enn Jens

6. Hva er ditt kjipeste og ditt beste øyeblikk i møte med «voksenpolitikere»?

– Kjipeste og flaueste var første gang jeg var på et møte på stortinget, og jeg var veldig nervøs. Alle som var der kunne mye mer enn meg, og jeg visste ikke hva jeg skulle si. I første pause sølte jeg all teen i koppen min ut over hele bordet og ut på de andre sine papirer. Det glemmer jeg aldri. Beste øyeblikk var da medlemmene i KrFU hadde jobbet lenge for å overtale KrF, og det til slutt skjedde at landsmøtet stemte på vårt forslag om å bruke mer av oljepengene til å hjelpe verdens fattigste.

7. Hva er ditt beste minne fra ungdomspartiet?

– At han som jeg er gift med nå overrasket meg og fridde til meg på et møte.

8. Hvorfor er det så få unge under 30 år som stemmer?

– Jeg tror mange opplever at politikk er noe som ikke angår dem, og at det ikke er så stor forskjell på partiene. Jeg skjønner at man kan få det inntrykket noen ganger, men jeg håper flere får lyst til å stemme når de ser at det faktisk er ganske store forskjeller. For eksempel har det mye å si om det blir KrF og Venstre eller FrP som kommer i regjeringen sammen med høyre etter valget. Jeg håper det blir KrF og Venstre, sånn at vi kan jobbe for bedre miljøpolitikk og solidaritet med verdens fattigste.

– Les også: Slått av Siv Jensen i gokart

9. Hva kan gjøres for å få flere unge til å stemme?

– Vi må vise forskjellene mellom partiene tydelig frem, og vise at det betyr noe hvem du stemmer på. Det betyr at hvis du ikke stemmer, så gir du fra deg makten til de andre og du får ikke være med å bestemme.

10. Hvilken samfunnsutvikling får vi i Norge hvis det skulle bli et skifte fra rødgrønt til borgerlig flertall?

– Med en ny regjering med KrF, Høyre og Venstre kommer vi til å få en regjering som setter mennesker foran systemer. Vi trenger en skole som er mer tilpasset hver enkelt elev, og en mindre oljeavhengig økonomi. Vi skal kjempe for de barna som vokser opp i fattigdom. I dag står flere tusen rusavhengige i kø fordi regjeringen nekter å bruke private behandlingsplasser for å hjelpe dem. En ny regjering vil gi dem mulighet til god behandling der det passer for dem. (ANB)

Er du i tvil om hva du skal stemme? Sjekk Velgerhjelpen!

Annonse
Annonse