JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Advarer mot todelt arbeidsliv

Det som fortoner seg som billig arbeidskraft i dag kan bli et todelt arbeidsliv og tyngende trygdeutgifter om noen år, advarer Ap-sekretær Raymond Johansen.

morten.hansen@lomedia.no

– Vi skal ikke gjøre som i Storbritannia og Tyskland, hvor man nærmest har skapt et todelt arbeidsliv. Et ordinært arbeidsmarket og et med dårligere lønns- og arbeidsforhold, sa Arbeiderpartiets partisekretær da han i formiddag talte til LO Stats kartellkonferanse under tittelen «En framtidsvisjon».

– Da får man en egen gruppe i samfunnet som er fattigere enn andre. Folk som er i jobb, men som likevel må benytte seg av støtteordninger. Og som på mange måter faller utenfor samfunnet, sa Johansen.

Flere polakker ikke løsningen

Han tar et oppgjør med de som mener mangelen på norsk arbeidskraft kan løses ved å importere billig arbeidskraft.

– Enkelte mener vi kan løse det meste ved bare å få inn flere polakker. La dem arbeide mye og billig i en periode, sier Johansen.

Han er uenig med de som tror at den billige arbeidskraften reiser tilbake for å leve på oppsparte midler.

– Det er ikke det som skjer. Det som skjer er at mange blir boende. Etter 15 timers arbeidsdag blir de blir utslitte. Og til syvende og sist blir de avhengig av offentlig støtte. Dette var jo det som skjedde med flere av 1. generasjonsinnvandrerne på 70-tallet. Det er ikke bærekraftig, sier Johansen.

Må hindre at gutta dropper ut

Han mener det er flere tiltak som må settes i gang for å unngå et todelt arbeidsliv, og for å sikre mer arbeidskraft og få mer ut av den vi allerede har. Blant annet må frafallet fra den videregående skole stoppes.

– Rundt halvparten av gutta på yrkesfag fullfører ikke. Det må vi gjøre noe med. Både for å få utdanna nok folk. Men også for å hindre at ungdom tidlig havner utenfor arbeidslivet.

Annonse
Annonse