JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Som fanden leser bibelen

Det er en pussig oppfatning av trepartssamarbeidet redaktør Svein Yngve Madsen legger til grunn med sin kommentar «Virke triller utfor». Trepartssamarbeidet er vel ikke tuftet på at alle organisasjonene tenker likt og mener likt? Virke og LO har nok vurdert partiprogrammene noe forskjellig. Mener redaktøren at det diskvalifiserer Virke fra trepartssamarbeidet?

Trepartssamarbeid er krevende, og baserer seg ikke på at man er enige om alt, men at man etterrettelig gjør sitt beste for å finne felles løsninger som hele arbeidslivet kan leve med. Virke søker løsninger fra vårt ståsted som arbeidsgiverorganisasjon for 16 500 virksomheter. Selv om utgangspunktet vårt kan være ganske forskjellig fra LOs, blir vi faktisk ofte enige. Det skulle man ikke tro etter at redaktør Madsen har lest Virkes partiprogramgjennomgang som en viss mann med ljå.

– Les også: Svein-Yngve Madssen: Virke triller utfor

Vi må imøtegå noen av de groveste påstandene fra Svein Yngve Madsen om Virkes politikk. Virke vil beholde lovens yttergrenser for avtalt arbeidstid, men vi vil gjøre det noe enklere å gjøre avtaler på den enkelte arbeidsplass om eksempelvis gjennomsnittsberegning av arbeidstid eller andre ordninger som arbeidstaker og arbeidsgiver er enige om.

Vi mener også det er viktig å fremme størst mulig deltakelse i arbeidslivet, da er deltid et virkemiddel for å utløse arbeidskraft, ikke det motsatte. Men vi har også gjennomført et samarbeidsprosjekt med HK for å redusere ufrivillig deltid.

Vi er aldeles ikke lunkne når det gjelder arbeidet for et seriøst og ryddig arbeidsliv, men vi vi vil ha mer av tiltak forankret i den enkelte bransje og færre tiltak som tres nedover hodet på arbeidsgivere og som vil skape mer byråkrati.

Når det gjelder privatisering av skoler har vi ikke dette på agendaen. Vi støtter en offentlig skole, men det bør være mulig å legge til rette for private alternativer.

Overdriver demoniseringen av Venstre

Redaktøren er opprørt over at Venstre skårer høyt i Virkes gjennomgang. Virke synes for det første at LO overdriver demoniseringen av Venstre. Venstre er kanskje det partiet som er mest opptatt av nye næringer innen blant annet tjenestesektoren, næringer som ikke har så mange organisasjoner og politikere bak seg. Det er kanskje dette som bidrar til at Venstre skårer så høyt hos Virke. Det er likevel langt igjen til å sette likhetstegn mellom Virke og Venstre.

Virkes rolle i IA-arbeidet

Forfatteren tar også opp det han omtaler som Virkes rolle som motspiller når det gjelder området inkludering i arbeidslivet. Men det er uklart hva han egentlig anklager Virke for.

Virke har i mange år jobbet systematisk for å fremme mer inkludering i arbeidslivet, vi har deltatt i samarbeidet om IA-avtalen og fremmet dette arbeidet overfor våre medlemmer kontinuerlig. Vi har også fått frem forskning om hva som skal til for å fremme mer inkludering, og hvordan små og mellomstore virksomheter opplever IA-avtalen.

Vi har gjennomført en stor kampanje, kalt "Gi en mulighet" som legger til rette for at flere arbeidsplasser, i et samarbeid med ulike tiltaksarrangører, kan gi arbeidsmuligheter til dem som står utenfor arbeidslivet. Vi har kjempet for å få på plass lønnstilskuddsordninger som tidsubestemt lønnstilskudd (TULT, som for øvrig sittende regjering nettopp har lagt fram forslag om i uføremeldingen), fordi vi mener at små virksomheter er en viktig arena for inkludering, særlig for dem som sliter med psykiske lidelser. Hvem forfatteren mener vi er på kollisjonskurs med er ikke så godt å si..

Støtter et organisert arbeidsliv

Selv om redaktøren påstår noe annet, har Virke selvsagt tro på både hovedavtaler og tariffavtaler, og vi støtter opp om det organiserte arbeidsliv (det er det vi lever av). Virke må jo gjøre noe riktig når vi opplever stor tilstrømming av bedrifter fra alle bransjer.

Det er imidlertid et faktum at omtrent bare halvparten av norske arbeidstakere omfattes av tariffavtale, og at organiseringsgraden på arbeidstakersiden mange steder i privat sektor er lav. Mye av det kommer garantert av at det er veldig mange små virksomheter. 90 prosent av norske virksomheter har færre enn 10 ansatte, da er samarbeidsforholdene ofte tuftet på noe annet enn organisasjonstilhørighet, og leder og medarbeidere jobber side ved side, og ser derfor ikke alltid behovet for formelle strukturer, som tillitsvalgtrepresentasjon. De kan likevel ha behov for å gjøre forpliktende avtaler om arbeidstid, og vi mener det er urimelig at ikke arbeidsmiljøloven i større grad likestiller de med og uten tariffavtale, for eksempel når det gjelder spørsmål om gjennomsnittsberegning av arbeidstid. Vi er også opptatt av å forenkle loven sånn at den skal bli enklere å forstå og etterleve.

Virke og Arbeiderpartiet

Forfatteren bommer forøvrig i gjengivelsen av vår vurdering av Arbeiderpartiet i likestillings- og inkluderingspolitikken. Ettersom Madsen er svært opptatt av vurderingen vi har gitt Arbeiderpartiet, kan vi opplyse om at Virke gir partiet høyest skår blant alle i kompetansepolitikken, som dreier seg om samarbeid mellom skole og arbeidsliv.

Ap skårer imidlertid lavt i næringspolitikken fordi partiet er lite opptatt av bredden i næringslivet og snakker mest om olje og energi, og i samferdselspolitikken der det er lite nytenkning samtidig som investeringsbehovet er enormt.

Vi tror nok at næringslivets nest største hovedorganisasjon med mer enn 16 500 medlemmer bak seg kommer til å ha innflytelse på norsk arbeidsliv i årene som kommer. Det er det som heter trepartssamarbeid – og der har jo LO allerede stor innflytelse.

Annonse

Flere saker

Annonse