JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

LO stevner BP for retten

LO stevner oljeselskapet BP for Arbeidsretten for å få slutt på at selskapet betaler kontingenten for ansatte som er med i fagforeningen Tekna, men ikke for LO-organiserte.

ABC-klubben, som er organisasjonen for de LO-organiserte i BP, har tre ganger forsøkt å få løst saken gjennom forhandlinger – uten å lykkes. Derfor er nå BP stevnet for Arbeidsre3tten, med LO-advokat Einar Stueland som prosessfullmektig.

– Dette er en forskjellsbehandling som vi ikke kan tolerere, sier hovedtillitsvalgt i ABC-klubben, Christopher Birknes i en kommentar til Industri Energi sitt nettsted.

I stevningen skriver LO-advokaten blant annet: «I BP har bedriften etablert en ordning som går ut på at bedriften betaler fagforeningskontingenten for medlemskap i organisasjoner som bedriften ikke er bundet av tariffavtale med. Bedriften dekker fagforeningskontingent for medlemskap i Tekna, men ikke for medlemskap i IndustriEnergi.

Etter det LO forstår, kommer dekningen av fagforeningskontingent som et tillegg til vedkommende arbeidstakers ellers fastsatte lønn. Etter LOs oppfatning er ordningen så vel lovstridig som tariffsstridig. Det nedlegges påstand om at ordningen er tariffsstridig og at den skal opphøre.»

BPs pressetalsmann, Jan Erik Geirmo, mener ordningen er uproblematisk:

– Det er uheldig at dette nå går til retten, men me støtter medlemskap i profesjonelle foreiningar for fagleg utvikling, og det er Tekna. Når me har ein tariffavtale med ein organisasjon, som LO sin organisasjon Industri Energi, blir dette å dekka kontinentet for ei rein fagforeining, noko me ikkje gjer, sier han i en kommentar til NRK Rogaland.

Saken ventes å bli behandlet av Arbeidsretten i løpet av seks måneder.

Tekna er den største foreningen i hovedsammenslutningen Akademikerne. Foreningen har 62.000 medlemmer med masterutdanning innen teknologi og naturvitenskap. Foreningen var fram til 2004 kjent under navnet Norske Sivilingeniørers Forening.

LO-tilsluttede Industri Energi, der ABC-klubben er med, er landets største forforbund innen oljebransjen. Forbundet har 58.000 medlemmer og organiserer også ansatte ved smelteverkene og flere andre industribransjer.

Annonse
Annonse