JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Aasrud: – Nødvendig med moderasjon

Hovedoppgjøret til våren blir krevende. Den konkurranseutsatte industrien må legge rammene også for offentlig sektor. Det var budskapet fra fornyings- og kirkeminister Rigmor Aasrud.

– I den økonomiske situasjonen vi nå har i Norge, må partene i arbeidslivet ta felles ansvar for sysselsettingen og konkurranseevnen, slik også LO-lederen har tatt til orde for. Lønnsoppgjørene i offentlig sektor må ikke føre til at kostnadsnivået i industrien presses ytterligere opp. En nedbygging av konkurranseutsatt sektor vil være meget uheldig for sysselsettingen, svekke distriktene, tappe landet for kompetanse og undergrave samfunnsøkonomien, sa statsråden i sitt innlegg på kartellkonferansens siste dag.

– Likelønn og utjamning av lønnsforskjeller er viktige mål, men også dette må skje innenfor rammen som blir lagt i det såkalte frontfaget, mener Aasrud.

Regjeringen er innstilt på å gå i dialog med partene om likelønnsspørsmålet på det grunnlaget som er slått fast i Soria Moria II, hvor det står at partene i arbeidslivet må komme til enighet om hvilke yrkesgrupper som skal prioriteres. Og de må bli enige om at nye relative lønnsforhold ikke skal utløse kompensasjonskrav fra andre grupper.

– Det er på dette grunnlaget Regjeringen ber partene om å avklare om det er grunnlag for et særskilt likelønnsløft i offentlig sektor, og utarbeide forslag til hvilke grupper som skal omfattes. Partene må i tillegg utforme nødvendige og tilstrekkelige mekanismer for å oppnå en varig utjamning, sa Rigmor Aasrud.

Les hele talen her

Annonse

Flere saker

Annonse