JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Store forventninger etter rød valgseier

Lederen for LO i Storkøbenhavn tror de vil få mye ut av valgkampstøtten til de røde partiene.

Trondheims-modellen gjorde for alvor sitt inntog i dansk politikk ved kommunevalget tirsdag. Ifølge Peter Kay Mortensen, formann for LO Storkøbenhavn, har fagforeninger i mellom 10 og 15 byer vært aktive i valgkampen til fordel for Socialdemokraterne, SF og Enhedslisten.

Samarbeidet baner nye veier i Danmark, etter at LO og forbundene sentralt har minimert, eller helt kuttet ut, den økonomiske støtten til partiene på bakgrunn av en beslutning på LO-kongressen i 1996.

Skarpere modell

Hovedpoenget i den danske faglige valgkampen har vært å gjøre avtaler med partiene om hvilken politikk som skulle føres etter en valgseier. Et annet poeng å få de tre partiene til å samarbeide i stedet for å bekjempe hverandre.

– Vi har valgt en skarpere modell enn den mykere, norske. Der man i Norge har utfordret folk til å tenke over hvilke partier de er mest enige med, har vi direkte uttrykt vår støtte til de tre partiene, sier Mortensen til FriFagbevegelse.no

Blant annet er det blitt delt ut lokale valgaviser og pamfletter på arbeidsplassene, der røde kandidater har fått plass til å presentere seg.

– Har det gitt mersmak til kommende valg?

– Ja for pokker. Vi holdt torsdag styremøte i LO Storkøbenhavn der erfaringene ble samlet opp. Det har vist seg mye lettere å diskutere politikk med medlemmene når det er helt konkrete ting å forholde seg til.

Meningsløs privatiseringsavtale

– Hva med konkurranseutsettingen av renovasjonen, som har vært et tema i flere byer?

– Der gleder vi oss over at styreflertallet i Kommunernes Landsforening (tilsvarer KS i Norge) vipper over til rød side etter valget. Når det heter at kommunene skal konkurranseutsette 26 prosent av driften, handler det jo om en avtale mellom regjeringen og det nåværende KL-styret. Vi ser fram til en dialog med KL, der vi kan argumentere for at det er meningsløst å arbeide med en fast prosent når kommunene er så forskjellige og løser ting så forskjellig som de gjør. Det finnes ingen undersøkelse som godtgjør at det lønner seg å satse massivt på privatisering.

Mot barnehageforlik?

I forbindelse med bråket i København før valget om nedskjæringer i barnehagene, opplyser Mortensen at førskolelærernes fagforening – som ikke er i LO – nå har bedt om et møte med LO om hvordan partene kan bruke hverandre bedre.

Den politiske striden her stod først og fremst mellom Enhedslisten og SF som ble spilt ut mot hverandre av den sterke Københavns Forældre Organisation, KFO. Tross gjensidige beskyldninger gikk begge partier fram i København. Men begge partiers byråd og toppkandidater fikk dramatisk nedgang i personlige stemmetall som tillegges stor vekt i Danmark.

SF baker «rævekager»

En fast del i det politiske spillet etter danske valg, er at det blir bakt «rævekager». Det vil si å føre andre bak lyset for å oppnå fordeler selv. For eksempel bryter et borgerlig parti samarbeidet med de andre borgerlige og inngår avtaler med de røde for selv å oppnå noen bedre utvalgsposter.

En slik «rævekage» ble bakt tirsdag natt i Randers, byen der Trondheims-modellen ble introdusert i Danmark: To nyvalgte SF´ere inngikk samarbeid med de borgerlige for selv å få ordførerposten. I løpet av onsdagen snudde situasjonen, da LOs lokalformann fikk overtalt den ene SF´eren til å bryte ut av det borgerlige samarbeidet igjen. Den andre valgte å bli løsgjenger.

– Det er LOs fortjeneste at vi har fått gjenskapt et funksjonsdyktig rødt flertall. Vi kan ikke leve med at en enkeltperson bryter en politisk avtale, bare fordi han plutselig får en ordfører i magen, sier Ejvind Clemmensen, formann for LO Randers, til fagligtansvar.dk

Krever tariffgaranti

Anders Olesen fra tillitsmannsnettverket Fagligt ansvar og formann for byggefagene i København, sier til samme nettsted at byggefagene er klar til å bruke det styrkede, røde flertallet i København:

– Vi vil ha en snarlig forhandling med kommunen om en avtale som sikrer tariffdekning av alt byggearbeid i kommunens regi, slik at det er slutt med sosial dumping når kommunen er involvert. Vi vil også foreslå et forbud i København mot at bygningsarbeidere overnatter på byggeplassene, sier Olesen.

Ikke bekymret over borgerlig hets

Ifølge Ejvind Clemmensen er det ingen grunn til å være nervøs over at borgerlige politikere og medier har drevet mye hets mot samarbeidet:

– Venstresida bør granske kommunevalget nøye og bruke erfaringene i rikspolitikken. Og vi skal gjøre det åpent, det har gitt resultater her i Randers. Vi la avtalene fram allerede i 2005, og alle har kunnet lese dem. Vi går inn for åpenhet i motsetning til de borgerlige som holder arbeidsgivernes støtte og innflytelse innendørs, sier han.

Ifølge Peter Kay Mortensen vil Trondheims-modellen bli brukt i Sverige opp til riksdagsvalget neste høst. Han forteller om tett kontakt mellom LO Hovedstaden i de nordiske landene, der modellen er blitt diskuter mye de siste årene.

Mortensen fikk for øvrig beskjed i går ettermiddag om at han er valgt inn i Region Hovedstaden for Socialdemokraterne.

Annonse
Annonse