JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Mange søker seg til sjøs

Denne uka starter mange unge håpefulle på et praktisk rettet utdanningsløp som skal føre dem til sjøs. Søkermassen er rekordstor.

kjell.werner@anb.no

Rundt 800 elever vil være blant de heldige som får plass på en stadig mer ettertraktet utdanningsvei.

Daglig leder i Maritimt Forum, Hege Solbakken, er strålende fornøyd.

– Maritim næring trenger flinke og motiverte ungdommer med praktisk grunnutdanning. De er viktige for aktiviteten om bord, men også inn i industrien på land, sier Solbakken til Avisenes Nyhetsbyrå (ANB).

Hun poengterer at det trengs folk med praktisk kompetanse på rigger, offshorefartøy, og på fiskefartøy. Bare innenfor riggsektoren er det behov for 4.500 nye personer. Det trengs også ungdommer i sjøtransporten og i den tradisjonelle handelsflåten.

– Les også: Arktis kan få trafikkregler

Den norske maritime klyngen sysselsetter 100.000 personer til lands og til vanns.

I år var det rekordstor søknadsmasse til de maritime fagene på videregående trinn. 1.390 elever søkte på videregående trinn to. Men bare rundt 800 vil få plass.

Tilstrømmingen er sterkest på Vestlandet og i nord. Vi ser at også elevplassene skoleskipene «Gann» og «Sjøkurs» er svært ettertraktet.

Karrieremulighetene er store og varierte.

– Siden Norge er i front på alle de mest avanserte områdene som subsea, boreutstyr og avanserte offshorefartøy, åpner det også for en spennende internasjonale karriereveier for ungdommene som satser på en maritim framtid, sier Hege Solbakken. (ANB)

Annonse

Flere saker

Annonse