JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Vil hjelpe små sykehus

Stortingsrepresentant Olov Grøtting (Sp) vil gi 18 millioner kroner i ekstra tilskudd til de minste sykehusene i landet.

kjell.werner@anb.no

– Situasjonen er kritisk for om lag ti små sykehus med akuttfunksjon. Her kan det ikke kuttes mer i budsjettene, sier Olov Grøtting til Avisenes Nyhetsbyrå (ANB).

Hedmark-representanten foreslår nå sammen med partikollega Janne Sjelmo Nordås fra Nordland at det bevilges 180 millioner kroner i et småsykehustillegg.

– Les også: Hånd i hånd med Jens

– Vi mener at et grunntilskudd for å finansiere noe av kostnadene til stillinger og turnus vil være riktig. Nærhet til kvalitativt gode akuttjenester er meget viktig, sier Janne Sjelmo Nordås.

– Et slikt tillegg er også viktig for å gi regioner som ikke har lokalsykehus mulighet til å bygge opp velfungerende tilbud, sier Sp-representanten fra Nordland.

– Jeg vil bruke sykehuset på Tynset som eksempel. Dette lokalsykehuset er avhengig av 13 stillinger som et minstekrav til bemanning for å sikre akuttavdelingen. Med 18 millioner kroner kan vi gi en bunnfinansiering for en slik bemanning. Det handler om geografisk utjevning av forskjeller, sier alvdølingen Grøtting.

– Les også: Tøff kamp mot kreften

Hun mener at dette tillegget bør gis til akuttsykehus med et opptaksområde på inntil 40.000 mennesker eller reisetid på over to timer til nærmeste sykehus.

– Det er viktig for folks trygghetsfølelse at avstanden til et akuttsykehus ikke blir for lang, sier hun og peker på alternativet for hennes del er 2,5 timers reise til Elverum eller 2 timer til St. Olavs hospital i Trondheim. Mange steder i landet er det snakk om tilsvarende avstander og ofte enda lengre reisevei.

– Systemet for finansiering av sykehusene er sentraliserende i seg selv, for pengene tildeles ut fra befolkningsutviklingen. De regionale helseforetakene blir pålagt innstramminger i budsjettene, som så fordeles likt prosentvis på alle sykehusene i regionen. Dermed rammes de små sykehusene med akuttavdelinger ekstra hardt og havner fort i en situasjon hvor det ikke kan kuttes mer uten å gå løs på akuttfunksjonen, forklarer hun.

Kompensere

– Dette misforholdet vil vi kompensere for gjennom et ekstra småsykehustillegg, sier Grøtting og legger til at hun ikke har klarert utspillet med Sp-ledelsen.

– Mange småsykehus kan skilte med god kompetanse blant ansatte som har jobbet lenge på sitt sykehus. Sykehuset på Tynset har for eksempel innført såkalt nordsjøturnus blant legene, som jobber to uker for så å ha tre uker fri. Dette fungerer veldig bra og er en vellykket strategi, sier Grøtting.

– For mange lokalsamfunn vil det ikke være like bra å bare ha et lokalmedisinsk senter. Når det er dårlig vær kan vi heller ikke bli hentet av et ambulansehelikopter, sier Sp-representanten fra Hedmark. (ANB)

Annonse

Flere saker

Annonse