JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Hardt til verks mot innvandrere

Strengere krav til familiegjenforening og statsborgerskap, regning for norskkurs og asylmottak i Afrika og Asia.

Dette er noen av forslagene i en ny Frp-rapport.

I rapporten argumenteres det for at Norge ikke har råd til dagens innvandring. Det tas blant annet til orde for å reforhandle FNs Flyktningkonvensjon for å etablere et nytt internasjonalt system for asyl- og flyktninginstituttet, melder NRK.

Per Sandberg og Per Willy Amundsen har ledet partiets bærekraftutvalg, som har jobbet siden april med å forme den nye asyl- og innvandringspolitikken til partiet. Christian Tybring-Gjedde har også vært sentral i arbeidet.

– Vi er opptatt av å snu alle steiner nettopp for å stramme inn det norske regelverket på en ordentlig måte, sier Siv Jensen, som understreker at partiet ikke har tatt stilling til forslagene ennå.

Utviklingsminister Heikki Eidsvoll Holmås (SV) kaller forslagene «det drøyeste politiske angrepet på menneskers grunnleggende rettigheter» han noen gang har sett.

– Les også: Høyre og Ap er jevnstore

At foreldre til 1.-klassinger som ikke snakker godt nok norsk, selv må betale for ekstraundervisning, er et annet forslag. Guri Melby, sentralstyremedlem og leder av Venstres programkomité, mener at tiltakene i stedet vil motvirke integrering.

– Det å stenge dem ute fra trygdeordninger og gjøre det vanskeligere å få familien hit, få statsborgerskap og for barn å oppnå språkkunnskapene de trenger, vil heller få motsatt effekt. Derfor er jeg veldig skeptisk til disse tiltakene, sier hun til kanalen.

Høyres innvandringspolitiske talsmann, Michael Tetzschner, sier Høyre kan støtte flere av forslagene, men liker ikke forslaget om at innvandrere må jobbe og skatte i 10 år i Norge før de kan få statsborgerskap.

– Les også: Tøffere og tydeligere

Tidligere onsdag kveld meldte NA24 at Frp også foreslår å gi alle arbeidsinnvandrere sin egen folketrygdkonto. Dersom det innbetalte beløpet ikke er stort nok til å dekke opp for en sykmelding eller uførhet, må arbeidsinnvandreren forlate landet.

Her er noen av de andre forslagene til utvalget:

config.properties config.properties~ dump-articles.sh modules README.md test2.txt test.txt Flyktninger som reiser til hjemlandet på ferie, kan miste oppholdstillatelsen.

config.properties config.properties~ dump-articles.sh modules README.md test2.txt test.txt Ekteskap skal ikke lenger være grunnlag for familieinnvandring for andre enn kvoteflyktninger som var gift før de fikk opphold i landet. Sju års jobb eller studier er eneste vei inn til familiegjenforening.

config.properties config.properties~ dump-articles.sh modules README.md test2.txt test.txt Ekteskap mellom søskenbarn skal forbys.

config.properties config.properties~ dump-articles.sh modules README.md test2.txt test.txt Innvandrere må jobbe og bo i Norge i ti år før de kan få statsborgerskap.

Utvalget foreslår også at Norge skal opprette og drive asylmottak i Afrika og Asia.

Er du i tvil om hva du skal stemme? Sjekk Velgerhjelpen!

Ifølge NRK, ønsket Frp-ledelsen at rapporten ikke skulle offentliggjøres i sin helhet. Siv Jensen sier likevel til at hun er veldig glad for at innholdet gjøres kjent.

– Noen av disse forslagene vil være ganske enkle for oss å kvittere ut, andre vil vi trenge litt mer tid på å vurdere, sier hun.

– Jeg tipper det ikke tar lang tid før våre motstandere begynner å angripe det som står der, men vi trenger en debatt om norsk innvandringspolitikk.

Til NRK sier Jonas Gahr Støre (Ap) at han tar avstand fra begrepet «kulturell bærekraftig innvandring».

- Gjennomgående for Fremskrittspartiet er at de har en mistenksomhetskultur. De har en kultur som ikke noe sted faktisk anerkjenner at folk med ulik bakgrunn faktisk gir gode bidrag til landet vårt, sier Støre.

(ANB-NTB)

Annonse
Annonse