JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Tror Sp kan bytte side

Ingen av dem vil snakke om det, men Senterpartiet kan se gresset på borgerlig side som grønnest etter valget.

Det mener professor Frank Aarebrot.

– Det er ubegripelig at man glemmer hvilken rolle Sp kan spille etter valget. Det er faktisk ikke umulig at de kan havne i en ny, ikke-sosialistisk regjering, sier valgforskeren til Vårt Land.

Han ser dette som et åpenbart tema, så lenge Siv Jensen utelukker en borgerlig regjering uten Frp, og Venstre og KrF så godt som utelukker at de vil regjere med henne. Han mener Sp raskt vil benytte seg av sin fristilte rolle hvis det rødgrønne samarbeidet oppløses av valgresultatet.

– Les også: Mange har forhåndsstemt

Selv om Senterpartiet og Høyre har en historie brolagt med konflikter, tror han førstnevnte raskt vil manøvrere seg til sentrum. Og da kan de sammen med KrF og Venstre til sammen bli større enn Frp.

– Om Høyre velger mindretallsregjering med Frp, vil det være urimelig for en sentrumsblokk med atskillig flere mandater å være støtteparti for noe slikt. Tror man virkelig at Sp vil sitte stille i Stortinget, og se på at Frp og Høyre går i gang med å kutte og snu i landbrukspolitikken? Nei, Sp er et særinteresseparti som vil ha en hånd på rattet, mener Aarebrot.

Ingen i Sp ønsker å snakke om noen plan B, men avtroppende parlamentarisk leder Lars Peder Brekk utelukket overfor Nationen i vår ikke at en slik konstellasjon var mulig. (ANB-NTB)

Annonse
Annonse