JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Tror på endret Norge

En ny meningsmåling viser at nordmenn ikke er uvillige til å endre velferdsordningene for å sikre fortsatt vekst.

bjorn.erik.dahl@anb.no

En ny meningsmåling som Respons Analyse har utført for Forskningsstiftelsen Fafo viser at befolkningen støtter opp om den norske samfunnsmodellen, men samtidig mener at det er et visst behov for reformer.

Halvparten av de spurte tror dessuten at en borgerlig regjering vil endre på den norske samfunnsmodellen. De tror at sykelønnsordningen vil endres, at LO får mindre innflytelse, at reguleringene i arbeidslivet vil endres, og at innvandringspolitikken vil bli strammet inn.

– Meningsmålingen utført til fredagens Fafo-konferanse viser stor oppslutning om den norske modellens hovedprinsipper. Vi finner ingen klassisk høyrebølge. Likevel ser vi et underliggende ønske om reform og endring. Befolkningen er bekymret for arbeidsinnvandringens konsekvenser og for velferdsstatens utvikling, skriver instituttsjef Tone Fløtten og daglig leder Jon M. Hippe i Forskningsstiftelsen Fafo i et innlegg på NRK Ytring.

– Les også: – Deltidsansatte og uføre rammes

Et flertall av befolkningen mener imidlertid at velferdsstaten må strammes inn for å sikre fortsatt vekst. Og mens ingen partier vil røre sykepengeordningen, mener over 40 prosent av befolkningen at sykelønnsordningen bør gjøres mindre sjenerøs.

Den såkalte norske samfunnsmodellen består blant annet av gode velferdsordninger, et regulert arbeidsliv og sterke arbeidsgiver- og arbeidstakerorganisasjoner. Tre av fire spurte mener modellen er et vern mot økonomiske nedgangstider.

– Tiltroen er uavhengig av kjønn, alder, utdanningsnivå og inntekt. Fra ytterste høyre til ytterste venstre er tiltroen sterk, selv om venstresiden viser størst oppslutning, skriver forskerne.

Fafos tall viser også en betydelig skepsis til den økte arbeidsinnvandringen. Over 60 prosent av befolkningen mener at arbeidsinnvandringen bidrar til å presse svake grupper ut av arbeidsmarkedet.

– Les også: LO-lederen frykter fagforeningsknusing

– Det norske folk er veldig opptatt av å bevare velferdssamfunnet og arbeidslivet som vi har. Det gjelder alt fra standarden på lønn til helse, miljø og sikkerhet. Det er jo naturlig at man på spørsmål om man er villige til å opprettholde dette velferdsnivået, sier at man kan se på enkeltordninger hvis de kommer ut av økonomisk styring, sier Fellesforbundets leder Arve Bakke i en kommentar til undersøkelsen til Avisenes Nyhetsbyrå (ANB).

Han minner om at også sykelønnsordningen opp gjennom årenes løp har forandret seg. Noen av de siste endringene har vært knyttet til avtalen om inkluderende arbeidsliv, der man for eksempel kan bruke egenmeldinger langt mer enn i bedrifter utenfor avtalen.

– Det har vært med på å synliggjøre og dokumentere at korttidsfraværet ikke er problemet for samfunnet økonomisk. Det igjen betyr at å innføre karensdager er noe tull, hvis du ikke er interessert i å straffe folk fordi de er syke, sier Bakke.

– Folk er villige til å se på ordningene hvis de ikke er økonomisk bærekraftige. Det er ingenting som tilsier at dagens ordninger ikke er økonomisk bærekraftige, legger forbundssjefen til.

– Les også: NHO avviser pensjonskrav

– Folk forventer ifølge undersøkelsen også innstramminger under en borgerlig regjering?

– Velgerne forventer endringer under en ny regjering. Det er fordi de borgerlige har varslet endringer i stillingsvernet, at jobbsikkerheten og arbeidstidsordningene svekkes, at den enkelte kan jobbe mer og at den enkelte arbeidsgiver kan avtale dette lokalt. Det overrasker meg ikke at folk har fått med seg hva opposisjonen har varslet. Det som forundrer meg, det er at når velgerne forventer dette, men egentlig ikke vil ha forandringene, ifølge meningsmålingene vil stemme på dem likevel. Det er inkonsekvent, mener Arve Bakke. (ANB)

Annonse
Annonse