JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Pinlig, pinlig, pinlig

Etter en mediestorm mot TV2 prøver kanalen seg på en slags selvkritikk. Men de groveste forholdene forbigår de i stillhet.

torgny.hasaas@lomedia.no

TV2 offentliggjorde i forrige uke sin egen undersøkelse om situasjonen i eldreomsorgen. De presenterte det som om at et overveldende flertall av de som er ansatt i eldreomsorgen, mener at eldreomsorgen er uverdig.

Alle som har gått inn i tallene ser at TV2s konklusjoner henger ikke på greip.

I går var nyhetsredaktør Jan Ove Årsæther ute og beklaget blant annet på sine egne nettsider. I TV2s nyhetssending klokka 21 kommer et slags dementi.

På TV2.no sier nyhetsredaktøren at presentasjonen kunne vært tydeligere og bedre.

«I den første saken burde vi fortalt at hvis du fjerner den delen av de spurte som svarer at det «i noen grad» er uverdighet, faller tallet til en tredjedel. Det blir altså halvert. Men det er fortsatt et høyt tall. Og så burde vi vært tydelige på at når vi spør om den enkeltes eget sykehjem, faller det videre til en femtedel.»

FriFagbevegelse.no har skrevet om kritikken av TV2s meningmåling

Men Årsæther unngår viktig kritikk:

– Han tar ikke selvkritikk på at programleder Oddvar Stenstrøm radbrekker partilederdebatten med falske tall.

– Han tar heller ikke selvkritikk på at TV2 har gitt et usant bilde av at undersøkelsen har vært kvalitetssikret av TNS Gallup.

– Han tar heller ikke selvkritikk på at det er gitt inntrykk av de har kontaktet 10 000 ansatte i eldreomsorgen.

Til tross for det, det Årsæther tar selvkritikk på er i og for seg ille nok.

Men den aller viktigste problemstillingen unngår han. Den sentrale spørsmålsstillinga i TV2s presentasjon av undersøkelsen er: «I hvilken grad går manglende ressurser utover en forsvarlig og verdig omsorg?»

Dette er en spørsmålsstilling hvor det ikke går an å svare at manglende ressurser gir bedre omsorg. Sammenhengen mellom ressurser og kvaliteten på omsorgen er åpenbar. Denne skrudde problemstillingen som TV2 fortsetter å forsvare.

Førstemann ut til å kritisere undersøkelsen, er Fagforbundets leder Jan Davidsen. Han er den første til å uttale det som etter hvert blir en storm mot TV2.

TV2s svar på Davidsens kritikk er ikke å gå inn i den og se hva som er rett og hva som er galt. Nei, i stedet ringer de rundt til hjelpepleiere som er medlem av Fagforbundet. Til slutt finner de én som krever Davidsens avgang. Hun får oppslag om dette kravet.

TV2 tar mannen, ikke ballen.

TV2 er en av Norges største nyhetsformidlere, og TV2 kjører med full skyts i denne saken. Tirsdag 20.august kjører de et 12 minutters innslag i TV2-nyhetene. De følger opp i partilederdebatten dagen etter, og nyhetssendinger og en rekke nettsaker.

Seks døgn etter at TV2 begynner på sin propagandaoffensiv, beklager de. Det kan være på sin plass å peke på at også TV2 er bundet av Vær Varsom-plakaten. I § 4.13 står det: «Feilaktige opplysninger skal rettes og eventuelt beklages snarest mulig.»

Mandag ettermiddag blir nyhetsredaktør Jan Ove Årsæther intervjuet i bransjebladet Kampanje. Her utdyper han selvkritikken.

Men for det store flertallet av TV2s seere og lesere, blir inntrykket stående: «TV2 har nok rota litt med kolonnene, men vi hadde egentlig rett.»

Har en gjort feil, bør en rette det opp. TV2 har valgt en taktikk med ikke å innrømme feil. De blir stående igjen som en propagandamaskin med et mål: Knekke den rødgrønne regjeringa.

Annonse

Flere saker

Annonse