JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

LO ber om trepartsutvalg mot EUs lovfesting av minstelønn

– EUs minstelønnsdirektiv er feil medisin, mener LO-nestleder Peggy Hessen Følsvik.
AVVISER: LO og nestleder Peggy Hessen Følsvik ønsker ikke noe EU-direktiv på minstelønn.

AVVISER: LO og nestleder Peggy Hessen Følsvik ønsker ikke noe EU-direktiv på minstelønn.

Ole Palmstrøm

sym@lomedia.no

LO har forståelse for at fagbevegelsen i land hvor kollektive forhandlinger står svakt, ønsker sterkere lovfestede minestelønnsreguleringer og dermed kan få økt innflytelse. Og LO støtter EU-initiativ for å redusere fattigdommen blant arbeidstakere i EU/EØS-land.

– Vi er enige om at lønningene er alt for lave i store deler av EU, og at arbeidstakernes rettigheter må styrkes. Men et minstelønnsdirektiv er feil medisin. Et slikt direktiv vil dessuten undergrave den lønnsdannelsen vi har i Norge, sier LOs 1.nestleder Peggy Hessen Følsvik.

Kritisk høringssvar

Mandag behandlet LO-sekretariatet LOs høringsuttalelse til Europakommisjonens direktivforslag om minstelønn. Dette forslaget har to spor: Ett for land som har lovgivning som fastsetter en minstelønn. Og ett for land som Norge, hvor lønn i hovedsak fastsettes gjennom kollektive avtaler.

LO er kritisk til direktivet: «Det er en grunnleggende betingelse fra LOs side at land som har en fungerende kollektiv lønnsdannelse, som i Norge, ikke skal bli tvunget til å innføre ordninger som kan svekke vår modell», heter det i svaret fra LO til Arbeids- og sosialdepartementet.

Full splittelse om minstelønn: Frykter alvorlig skade på den nordiske modellen

Bryter grunnloven

I Norge er det bred motstand mot direktivet blant partene i arbeidslivet. Tilsvarende kritiske er fagbevegelsen i Sverige og Danmark. Mandag hadde de skandinaviske arbeidstakerorganisasjonene en kronikk i EU Observer, hvor de ettertrykkelig slo fast at et minstelønnsdirektiv trolig er et brudd på EUs grunnlov, EU-traktaten. I Traktaten slås det fast at EU ikke har kompetanse til å innføre lovforslag som omfatter lønn. Kommisjonen mener derimot at forslaget til direktiv ikke direkte regulerer nivået på lønnen.

– I kronikken slår vi også fast at direktivet vil undergrave arbeidsmarkedsmodellen vi har i Skandinavia, sier LO-nestlederen.

Kommentar: «Den nordiske modellen: Ideologien som fungerer, selv i krisetider»

Ønsker trepartsutvalg

LO er opptatt av at av organisasjonsgraden og tariffavtaledekningen skal øke både i Norge og resten av Europa og peker på nasjonale virkemidler som økt fagforeningsfradrag, innføre krav om tarifflike vilkår i offentlige anbud og muligheter for allmenngjøring.

Peggy Hessen Følsvik understreker derimot at en lovfesting av minstelønn ikke er aktuelt i Norge. Og «LO forventer at norske myndigheter på selvstendig grunnlag og i samarbeid med andre EU-land arbeider aktivt mot et direktiv i den videre prosessen».

LO foreslår også at det etableres et trepartsutvalg for det videre arbeidet opp mot EUs prosesser.

– Dette for å samordne innsats, finne felles prosjekter og utveksle informasjon. Det er viktig at det i den videre lovgivningsprosessen ikke introduseres elementer som påvirker tariffavtalereguleringen og allmenngjøringsordningen på en uønsket måte, heter det i høringssvaret fra LO.

Annonse
Annonse