JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Vil la sosialklienter måke snø

Sosialklienter blir nødt til å måke snø eller hogge ved dersom Høyre og Frp får regjeringsmakt.

Er du frisk og lever av sosialhjelp, skal du arbeide for pengene, mener de to partiene. Om sosialhjelpsmottakerne nekter skal de straffes gjennom trekk i utbetalingene, skriver Aftenposten.

– Det aller verste som kan skje, særlig for unge mennesker, er at man sitter hjemme, snur døgnet og mister kontakt med omverdenen. Derfor vil vi ha aktivitetsplikt, sier Høyres sosialpolitiske talsmann, Torbjørn Røe Isaksen til avisen.

Han mener en 20-åring på sosialhjelp fra første dag skal ut i «lavterskelaktivitet» som for eksempel snømåking, vedhogging, seniorhjelp, flyttehjelp eller andre ting.

– Les også: Vil røske opp i Nav

– Har du ikke en god grunn til ikke å delta, som sykdom eller barns sykdom, skal du bli trukket i ytelser, sier han.

Røe Isaksen vil starte med unge sosialhjelpsmottakere, men sier det kan bli aktuelt å utvide aktivitetsplikten til også å gjelde mottakere av arbeidsavklaringspenger og andre som venter på tiltak.

I Frp gleder de seg over Høyres signaler.

– Siden 2006 har jeg ment at vi bør endre loven slik at allmenn aktivitetsplikt blir lovfestet. Kommunen skal ikke lenger kunne velge å bruke plikten eller ikke. Det er noe de skal, sier Frps sosialpolitiske talsmann, Robert Eriksson.

SV reagerer

Gleden er ikke like stor hos SV. Sosialpolitisk talsperson i SV, Karin Andersen, peker på at over halvparten av unge sosialhjelpsmottakere bor i en kommune med Høyre-ordfører.

- Hvorfor sørger ikke herrene Røe Isaksen og Robert Eriksson for at alle Høyre- og Frp-kommuner følger loven som gir kommunene ansvar for å gi god aktivitet? spør Andersen.

- I stedet for å heve pekefingeren mot kommunene som har et lovfestet ansvar for å gi god aktivitet, velger de høye herrer i Høyre og Frp å rette sin harme mot dem som trenger hjelp. Det er feil å tro at vanskeligstilte trenger tvang framfor hjelp, sier hun i en kommentar.

(ANB-NTB)

Annonse
Annonse