JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Tror ikke på kjendiseffekt

Mange kjendiser fronter ulike partier i valgkampen, men det har liten effekt på velgerne, mener valgforskerne.

Eksemplene på kjendisstøtten er mange. Ole Paus forteller i Dagbladet at hans stemme går til Kristelig Folkeparti i år. En av Norges rikeste menn Olav Thon støtter Fremskrittspartiet i helsides annonser. Bandet Datarock heier på Stoltenberg, Charter-Svein støtter SV og en gruppe som kaller seg Kulturkampen går ut og ønsker seg en fortsatt rødgrønn regjering.

Men ekspertene tviler på om kjendisene har noen effekt i valgkampen.

– Det blir ikke noe valgskred på grunn av kjendisene som stiller opp, sier valgforsker Toril Aalberg ved NTNU i Trondheim til NRK

– Les også: Vi kåret fluktstolmesteren

– Partiene gjør det i et forsøk på å skape positive assosiasjoner. Men jeg tror ikke KrF går særlig fram på grunn av at Ole Paus stiller opp, sier hun.

Også valgforsker Anders Todal Jenssen har liten tro på kjente personer som agn for å fange velgere.

– Dersom det er en effekt, er den ganske beskjeden. Partiene tenker at siden de andre gjør det, må vi også gjøre det. Man holder ikke igjen på ressursbruken i en valgkamp. Da er det velgere i bøtter og spann som teller, sier Jenssen.

Er du i tvil om hva du skal stemme? Sjekk Velgerhjelpen!

(ANB-NTB)

Annonse
Annonse