JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

LO-stryk til Høyre-turnus

De borgerlige partiene mener å ha funnet svaret på hvordan bemanningsproblemene i helsesektoren kan løses.

Men løsningen får stryk av LO.

– Arbeidstilsynet bør ha samme adgang til å godkjenne alternative turnuser som de sentrale fagforeningene har, sier Høyres arbeidspolitiske talsmann Torbjørn Røe Isaksen til NTB.

Frp og KrF legger seg på Høyres linje: Får lokalt ansatte turnus-nei fra sin sentrale fagforening, skal de kunne gå til Arbeidstilsynet og satse på et ja. Venstre går enda lenger. Partiet vil fjerne fagforeningenes rett til å godkjenne avvikende arbeidstidsordninger.

– Det er uklokt fordi fagforeningenes medbestemmelse er en kilde til fleksibilitet i dag, sier Røe Isaksen.

– Les også: LO-lederen frykter fagforeningsknusing

Høyre-representanten mener det er avgjørende å finne fram til alternative måter å organisere arbeidstiden på i offentlig sektor. Spesielt gjelder dette i helse og omsorg, der svært mange jobber i små stillinger og helgekabalen er vanskelig å få til å gå opp.

– Arbeidstilsynet vil måtte vurdere hver enkelt søknad med utgangspunkt i helse-, miljø- og sikkerhetsreglementet. Det er jo ingen garantier for at de lokale tillitsvalgte får ja, men da har man iallfall et alternativ, sier han.

I Skien gikk de tillitsvalgte i pleie og omsorg for noen år siden med på et såkalt småstillingsprosjekt, som innebar at flere fikk økte stillingsbrøker mot å akseptere at 15 prosent av arbeidstiden skulle bestå av «flytende» vakter.

Men etter tre år ble forsøksprosjektet stoppet i 2008 – til lokale protester.

– Vi ba om at arbeidsgiver korrigerte ordningen slik at de ikke brøt tariffavtalen. Avtalen var brutt flere ganger ved blant annet å la være å gi overtidsbetalt. Det ble for dyrt, og prosjektet ble avviklet, sa Svein Kristiansen i Fagforbundets kompetanseavdeling til Dagsavisen tidligere i sommer.

– Les også: Fire av ti vil jobbe lengre dager

– Det er noe som Høyre og Torbjørn Røe Isaksen ikke snakker om. Arbeidstidsordningene ligger som en bunnplanke i arbeidsmiljøloven. Ordningene ligger også i alle de organiserte områdene der vi har overenskomster. Det er partene som styrer dette, sier LO-leder Gerd Kristiansen til NTB.

– Det er vi som er part i tariffavtalene – ikke Arbeidstilsynet eller Høyre, fortsetter hun.

Ifølge Kristiansen er det viktig at fagforeningene beholder den sentrale godkjenningsadgangen som de har i dag – ikke minst av hensyn til det hun beskriver som ringvirkninger.

– Jeg forstår at lokale tillitsvalgte ikke nødvendigvis tenker over at det kan få konsekvenser for andre arbeidsplasser at man tøyer arbeidstidsbestemmelsene. Det er ikke det samme å godkjenne en arbeidstidsordning på et sykehjem som på et hotell. Her må man tenke på hva slags press dette kan skape for ansatte på andre arbeidsplasser, sier LO-lederen og viser til at over 90 prosent av søknadene som kommer inn, blir godkjent.

– For å løse bemanningsutfordringene i helsesektoren må man sette seg ned på den enkelte arbeidsplass og finne løsninger gjennom å skape en heltidskultur, sier hun. (ANB-NTB)

Annonse
Annonse