JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

– Ap er enige med oss

Høyre-leder Erna Solberg mener det er Sp som er drivkraften når Ap blir med på et rødgrønt nei til å slå kommuner sammen med tvang.

bjorn.erik.dahl@anb.no

– Tvang er egentlig det siste spørsmålet i denne saken. Vi skal ikke sitte i Oslo og tegne det nye kommunekartet, sier Høyre-leder Erna Solberg til Avisenes Nyhetsbyrå (ANB).

De rødgrønne partiene har overfor ANB gjort det klart at de danner felles front mot borgerlige planer om tvangssammenslåing av kommuner.

Erna Solbergs plan er å invitere alle partiene som mener det trengs færre kommuner her i landet til samtaler etter valget.

– Det må være reelle samtaler og skikkelige prosesser som viser veien videre, sier Høyre-lederen.

Hun står fast på at færre kommuner vil gi mindre byråkrati og bedre tjenester til befolkningen.

– Det kan ikke være slik at Senterpartiet skal sitte og ha veto i dette spørsmålet, mener Solberg.

– Les også: Frykter kommunereform

– Men har ikke Sp-leder Liv Signe Navarsete rett i at en massiv sammenslåing av kommuner og nedleggelse av fylkeskommunene vil føre til en sterkere sentralisering?

– Tjenestene, som for eksempel eldreomsorgen, skal fortsatt være ute der folk bor. At tjenester ikke har nok kompetanse i små kommuner, er et problem. At det skal være godt nok kvalitetsmessig, er ikke det samme som sentralisering, sier Solberg.

Hun viser også til Arbeiderpartiets landsmøtevedtak om kommunestrukturen, og mener at Høyre og Ap egentlig mener omtrent det samme. Derfor tror hun også at Ap kan tenkes å være med på en slik prosess hvis det rødgrønne flertallet ryker.

– Begge partiene mener det er behov for en ny kommuneinndeling og at endringer normalt bør skje frivillig, understreker Solberg, som likevel har ivret mer enn Ap for tvang overfor kommunene.

– Les også: Vil gi mer til distriktene

– Vi mener at kommunekartet ikke skal tegnes i Oslo. Det er en avsporing å diskutere tvangssammenslåing, sier Arbeiderpartiets partisekretær Raymond Johansen.

– Noen ganger kan det være hensiktsmessig å slå sammen, hvis velferdstilbudet blir bedre og innbyggerne ønsker det. Vi i Arbeiderpartiet har også en formulering om at enkeltkommuner ikke må kunne stanse endringer som er hensiktsmessige ut fra regionale hensyn, og hvis kommunene rundt ønsker det, sier Johansen.

Arbeiderpartiets landsmøte har vedtatt at endringer i kommunestrukturen normalt skal bygge på lokale ønsker.

– Høyresiden vil også avskaffe fylkeskommunen og går inn for en gigantisk sentralisering av makt i Norge. Disse store endringene er det bra om vi får diskutert i valgkampen, sier Johansen. (ANB)

Annonse

Flere saker

Annonse