JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

En redningsaksjon for den norske modellen

Et anstendig arbeidsliv med hele, faste stillinger er en forutsetning for den norske modellen slik vi kjenner den. Likevel går utviklingen i motsatt retning. Rødt vil inn på Stortinget for å starte redningsaksjonen for det ordnede arbeidslivet.

Sosial dumping og større lønnsforskjeller er et økende problem i norsk arbeidsliv. Stadig konkurranseutsetting av kommunale tjenester har de siste årene ført til dårligere lønns- og arbeidsvilkår innenfor blant annet renovasjon, renhold og helse- og omsorgssektoren. Under opprullingen av Adecco-skandalen i 2010 fikk vi se hvordan ansatte på konkurranseutsatte sykehjem jobbet doble vakter uten overtidsbetaling. Denne saken var et stygt eksempel på hvordan et arbeidsliv uten håndheving av Arbeidsmiljøloven og tariffavtaler bærer galt av sted.

Omsettinga for bemanningsbransjen har skutt i været de siste årene. Bemanningsselskapene, eller de såkalte vikarbyråene, skaper ingen verdier. De er kun et fordyrende mellomledd som bidrar til en moderne utgave av løsarbeidersamfunnet. I dag ser vi hvordan stadig flere bransjer slutter å ta inn lærlinger eller ansette folk. De leier inn etter behov.

Rødt vil dagens utvikling til livs. Det holder ikke med regjeringas fromme løfter om stø kurs, når kursen går i retning av velferdsstatens havari. Rødt mener vi må gjøre mer for å opprettholde og styrke kjerneverdiene i arbeidslivet: fast jobb, rett til heltid, sterke faglige rettigheter og tariffavtaler. Her er fire tiltak Rødt vil foreslå på Stortinget etter høstens valg:

– Hardere straffer mot arbeidsmiljøkriminalitet

Arbeidsmiljøloven er trolig den loven som brytes mest uten at noen blir straffet. Noe av det første Rødt kommer til å foreslå på Stortinget er strengere straffer mot arbeidsmiljøkriminalitet. Vi vil gi arbeidstilsynet myndighet til å skrive ut bøter som svir for å få bukt med ulovlig innleie og andre brudd på arbeidsmiljøloven.

– Tariffavtale for ansatte som leverer tjenester til det offentlige

Når det offentlige setter tjenester ut på anbud, for eksempel sykehjemsdrift, må de som vinner anbudet drive tjenesten billigere enn kommunen selv og likevel klare å tjene penger. Dette driver fram dårligere lønn, pensjon og arbeidsvilkår. Rødt vil foreslå å lovfeste krav om at leverandører som driver tjenester for det offentlige skal ha tariffavtale for sine ansatte.

– Fjern dokumentasjonskravet i allmenngjøringsordningen

Allmenngjøring av tariffavtaler har vist seg å være et effektivt tiltak mot sosial dumping.

Men det er meningsløst at prosessen med å allmenngjøre tariffavtaler skal være så tunggrodd. Derfor går Rødt inn for å styrke dette virkemiddelet ved å fjerne dokumentasjonskravet.

– Rettferdige pensjoner

Dagens pensjonssystem straffer sliterne i arbeidslivet. Mange som jobber i fysisk tunge yrker vil oppleve at de har tjent for lite til å gå av ved 62 år. De mister muligheten til å gå av når helsa svikter, og må presse kroppen til å jobbe videre selv om de egentlig burde fått lov til å gi seg. Denne urettferdigheten må rettes opp. Rødt vil reise et forslag som sikrer at alle som ville hatt rett til å gå av ved 62 år i den gamle AFP-ordningen skal beholde denne retten. I tillegg vil vi stoppe de planlagte kuttene i minstepensjonene.

– Folkeavstemning om EØS-avtalen

EØS-avtalen bygger på EUs fire friheter og er skyld i framveksten av sosial dumping. Norges befolkning sagt nei til EUs politikk i to folkeavstemninger. I tillegg er EU-motstanden i Norge på et historisk høyt nivå. Derfor er det et demokratisk problem at EØS-avtalen tvinger oss til å importere høyrepolitikk fra EU, og at alle de andre partiene vil beholde denne ordningen neste stortingsperiode. Rødt vil foreslå en folkeavstemning om hvorvidt Norge skal beholde EØS-avtalen eller erstatte den med en handelsavtale med EU.

Annonse
Annonse