JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Regjeringen får rederiros

Regjeringen får ros fra Norges Rederiforbund for sin nye skipsfartsmelding.

Strategimeldingen om maritime næringer som ble lagt fram i Bergen fredag av de tre partilederne i regjeringen.

Skipsfarten og andre maritime næringer fikk høre mange pene ord fra partilederne som presenterte sin visjon for maritime næringer kalt «Stø kurs 2020».

Her lover regjeringen å gjennomføre en rekke tiltak for å styrke de maritime næringer hvis den får sitte. Blant tiltakene er lovfesting av nettolønnsordningen for sjøfolk.

Regjeringen kunne umiddelbart glede seg over ros fra Norges Rederiforbund som kaller tiltakene «en god maritim strategi for framtiden».

– Les også: Sp-topper ser mot sentrum

Alle de tre lederne i regjeringspartiene med statsminister Jens Stoltenberg (Ap) i spissen var til stede da tiltakene ble presentert i Bergen fredag.

– Havet har gitt Norge verdier i tusenvis av år. De verdiene vil vi ta vare på, sa Stoltenberg som la til at alle de tre partilederne deltok på presentasjonen for å understreke betydningen av maritim næring.

– Vi kan ikke si sikkert hva vi skal leve av om 30 – 40 år, etter oljen. Men vi vet at det handler om å bygge kunnskap og kompetanse. Og vi vet også at såkornet til framtidens næringer ligger i næringer vi har i dag. Maritim næring er en av de næringene, og det å satse på maritim sektor er å bygge sikkerhet for framtidige arbeidsplasser, sa statsministeren.

– Les også: Thon risikerer boikott

Statsministeren sa at det er skapt nesten 100.000 nye arbeidsplasser på Vestlandet de siste årene, en stor del i maritime næringer. For at denne utviklingen kan fortsette, er de overordnede oppgavene for regjeringen trygg økonomisk styring slik at ikke renter og kronekurs løper løpsk. Overordnet er det også å satse på kunnskap og kompetanse og føre en aktiv næringspolitikk, sa han.

Næringsminister Trond Giske (Ap) la fram tiltakene, og lovet heving av taket for nettolønnsøkningen for sjøfolk og lovfesting av ordningen.

– Les også: Ny tilbakegang

– Det dyreste tiltaket av dem vi legger fram er økt støtte til GIEK (Garanti–instituttet for eksportkreditt) der vi øker rammen med 10 milliarder kroner, sa han og fortalte at regjeringen vil legge fram 50 nye tiltak for å støtte de maritime næringene.

– Jeg gleder meg til å sitte i regjeringen og sette disse tiltakene ut i livet de neste fire årene, sa næringsministeren.

Også partilederne Liv Signe Navarsete (Sp) og Audun Lysbakken (SV) snakket varmt for de maritime næringer som de karakteriserte som både grønne og viktige distriktsnæringer.

– Les også: Høyre faller kraftig

Giske er opptatt av at mye sjøtrafikk kan kommer til å gå i nordområdene med de klimaendringene som skjer. Både Nord-Norge og Svalbard kan få økt betydning som havner og baser.

Dette setter også sterke krav til sikkerhet og miljø, og Norge vil presse på for å hindre ulykker gjennom et bedre internasjonalt regelverk.

Administrerende direktør i Norges Rederiforbund, Sturla Henriksen, kaller forslagene fra regjeringen et godt grunnlag for fortsatt vekst langs kysten. Han er spesielt fornøyd med at nettolønnsordningen skal utvides og lovfestes.

– Det vi nå trenger, er at denne maritime strategien blir omsatt til virkelighet, sier Henriksen. (ANB–NTB)

Annonse

Flere saker

Annonse