JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Norge bedre enn sitt rykte

Norge har høyere produktivitet og er bedre på forskning og utvikling enn det ryktet vil ha det til.

kjell.werner@anb.no

– Det er en ren myte at vi gjør det dårlig på utvikling og innovasjon her til lands, sier LO-økononom Knut Thonstad til Avisenes Nyhetsbyrå (ANB).

– Produktiviteten per arbeidet time er rundt 20-30 prosent lavere i andre nordiske land enn i Norge. Dette tyder på stor nyskaping over tid, sier Thonstad og viser til et ferskt notat fra LOs samfunnspolitiske avdeling hvor LO-økonomen har tatt utgangspunkt i beregninger fra Statistisk sentralbyrå og regjeringen.

Her går det fram at selv når det korrigeres for petroleumssektorens rolle, er arbeidsproduktiviteten i Norge på topp i OECD.

– Les også: Skal satse i utlandet

– En stor del av norsk forskning og utvikling blir underrapportert, forklarer LO-økonomen siden mye av kunnskapsutviklingen skjer i tilknytning til store energiprosjekter og ikke i laboratoriet. Mye av den norske innovasjonen er også medarbeiderdrevet og knyttet til de gode samarbeidsforholdene i arbeidslivet, og dette fanges i liten grad opp i statistikken, sier Thonstad.

– Norsk forskning og utvikling i offentlig regi er helt på linje med nivået i andre nordiske land, men Norge ligger lavt på statistikken når det gjelder næringslivets forskning. Hvis vi tar hensyn til næringsstrukturen, er vi imidlertid ganske nær snittet for OECD-landene, sier Thonstad.

– Les også. Nordmenn redder reiselivet

– Norge har store offshoreprosjekter hvor det skjer mye innovasjon, men dette regnes ikke med i statistikken, forklarer han.

– Samlet forskning og utvikling som andel av brutto nasjonalprodukt ligger høyere under den rødrønne regjeringen enn det var under Bondevik II. Derfor er det ganske meningsløst når høyresiden hakker løs på regjeringens innsats på dette området, sier Thonstad.

– Les også: Dyrest i Norden

Han innrømmer at det har vært lavere produktivitetsvekst i Norge de siste årene.

– Det skyldes trolig en kombinasjon av to faktorer, sier Thonstad og peker på finans- og eurokrise og arbeidsinnvandring. Negativ utvikling i produktivitet innen bygg- og anleggsbransjen kan spissformulert forklares med polakkenes inntog i Norge. Presset for mekanisering er blitt redusert som følge av tilgang på arbeidskraft utenfra.

– I denne bransjen har sysselsettingen økt med 23 prosent i løpet av seks år. Samtidig har produktiviteten per time falt med en prosent i året, poengterer Knut Thonstad. (ANB)

Annonse
Annonse