JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Erna Solberg åpner for å gå utenom FN

Erna Solberg mener det ikke er sikkert at det må et FN-mandat til for at verdenssamfunnet skal gripe inn med militær makt i Syria.

Hun mener sannsynligheten for norsk deltakelse er liten.

– Det er ikke 100 prosent sikkert at du må ha et FN-mandat for at det skal være folkerettslig riktig med en intervensjon. Men det vil være ønskelig å ha det, for det vil gi sterkere legitimitet, sier Høyre-lederen til Dagsavisen.

Hun viser til utfordringen ved at Russland og Kina stadig legger ned veto mot bruk av militærmakt i Syria. At Russland og Kina stadig blokkerer det internasjonale samfunnet, kaller hun et stort dilemma.

– På et tidspunkt kan vi komme dit at folkeretten blir fortolket slik at man ikke nødvendigvis må ha et FN-mandat for å gripe inn, sier Solberg.

– Les også: Tror FN kan påvirke Obama

Ifølge Dagsavisen åpner Erna Solberg dermed for at Norge kan krige i Syria uten FN i ryggen. Overfor NTB presiserer Høyre-lederen at dette ikke er noe hun har sagt, og fastslår at det er lite sannsynlig med norsk deltakelse i Syria.

Solberg mener verdenssamfunnet er forpliktet til å handle, dersom krisen er stor nok og drar i Dagsavisen likevel paralleller til andre kriser der Norge har valgt å bruke militær makt.

– Vi har hatt store internasjonale kriser hvor vi valgte å være med. Alle partier, ja i alle fall halve SV var jo med på bombingen i Kosovo på grunn av etnisk rensing, massedeportasjoner og masseflukt, sier hun.

– Les også: Vil angripe Syria

Utenriksminister Espen Barth Eide (Ap) opplyste sist onsdag at det ikke er politisk stemning i Norge for å delta i en militær aksjon i Syria.

Arbeiderparti-leder Jens Stoltenberg, som fortsatt håper å bli sittende som regjeringssjef etter stortingsvalget, sier til Dagsavisen at regjeringen står fast ved at norsk deltakelse i internasjonale operasjoner skal være forankret i FN-pakten og ha et klart FN-mandat.

– Norge kommer ikke til å delta i en militær operasjon i Syria uten et FN-mandat. Det er heller ikke sikkert at det vil bli så mye bedre om vi deltar, sier han.

Nytt scenario

Hos Høyres potensielle regjeringspartnere er meningene delte om norsk deltakelse i en Syria-aksjon uten FN-mandat. Fremskrittspartiets Jan Arild Ellingsen, som sitter i Stortingets utenrikskomité, har tidligere sagt til Dagbladet at partiet støtter en norsk deltakelse uten grønt lys fra FN, dersom NATO spør.

– Hvis Solberg har tenkt å bidra i Syria utenom FN-sporet er det et helt nytt scenario sammenlignet med dagens regjerings standpunkt, sier Ellingsen til Dagsavisen.

Også Venstre åpnet forrige uke for bruk av norsk militærmakt i Syria selv uten et klart mandat fra FN.

– Det er uakseptabelt for det internasjonale samfunnet å se på en gjentakende bruk av kjemiske våpen. For å unngå det, er vi nødt til å ha en troverdig trussel om militærmakt selv om vi ikke ønsker å bruke den. Å bare peke på FNs sikkerhetsråd slik den fastlåste situasjonen er i dag, er i realiteten å gi et signal om at vi ikke ønsker å gjøre noen ting, sa Venstres nestleder Ola Elvestuen til NRK. (ANB-NTB)

Annonse

Flere saker

Annonse