Unge spår om blått Norge
Oslo: Noen tror på mer frihet hvis det blir borgerlig flertall, mens andre frykter at de rike kommer til å stikke av med mer av kaka.
Avisenes Nyhetsbyrå (ANB) har spurt ungdomspartilederne om hvordan de tror Norge vil endre seg hvis de borgerlige tar flertallet fra de rødgrønne. Det er høyst ulike oppfatninger blant ungdommen om hva et skifte etter høstens stortingsvalg vil føre til.
– Vi vil få mer kunnskap i skolen, mer frihet i hverdagen og flere inn i arbeidslivet ved at det vil lønne seg å jobbe, slår Unge Høyres Paul Joakim Sandøy fast.
Også i Fremskrittspartiets Ungdom (FpU) tror de det blir mer frihet hvis de borgerlige – Frp, Høyre, Venstre og KrF – får flertall.
Er du i tvil om hva du skal stemme? Sjekk Velgerhjelpen!
– Med et borgerlig flertall får vi en samfunnsutvikling med mer frihet for den enkelte, færre forbud og mindre politisk kontroll over vanlige folks liv. Det har derimot mye å si hvilke partier som er sterke i en borgerlig regjering. Et sterkt Frp vil gi en strengere innvandringspolitikk, lavere bilavgifter og sterke skattelettelser, sier FpU-leder Himanshu Gulati.
Unge Venstres Sveinung Rotevatn tror også på bedre skole og mer valgfrihet med de borgerlige. Og at det skal lønne seg å arbeide eller skape arbeidsplasser.
– Men det er selvsagt forskjell på en mørkeblå og en blågrønn regjering. Derfor er det viktig å stemme Venstre. For miljøet, for asylbarna og for en ansvarlig økonomisk politikk, sier Rotevatn.
– Les også: Mor viktigst for unge stemmer
Også i Kristelig Folkepartis Ungdom (KrFU) mener lederen at det er forskjell på om Frp får være med på borgerlig side eller ikke.
– Med en ny regjering med KrF, Høyre og Venstre kommer vi til å få en regjering som setter mennesker foran systemer. Vi trenger en skole som er mer tilpasset hver enkelt elev, og en mindre oljeavhengig økonomi. Vi skal kjempe for de barna som vokser opp i fattigdom. I dag står flere tusen rusavhengige i kø fordi regjeringen nekter å bruke private behandlingsplasser for å hjelpe dem. En ny regjering vil gi dem mulighet til god behandling der det passer for dem, spår KrFU-leder Elisabeth Løland.
Leder Eskil Pedersen i Arbeidernes Ungdomsfylking (AUF) tror et eventuelt skifte vil gi mer til de rike.
– Da får vi store skattekutt først og fremst til dem som allerede er rike. Da blir det mindre penger til utdanning, kultur og andre ting som angår ungdom. Vi lover ikke alt til alle, men vi lover å prioritere velferd framfor skattekutt, sier Pedersen.
– Les også: Frieri, skolevalg og bading ved Operaen
Også i Rød Ungdom frykter man at de rike skal stikke av med mer av kaka.
– Jens og Erna kan virke litt like noen ganger, men det er forskjell på de to regjeringsalternativene. Med en blå regjering kommer forskjellene mellom de én prosent rikeste og resten av oss til å øke, med mer privatisering og mindre til fellesskapet. Med borgerlig flertall står den norske velferdsstaten i fare og folk flest vil få det trangere og hardere. Hvis Rødt kommer inn på Stortinget, vil vi ha et parti som jobber for å fjerne forskjellene mellom rik og fattig, et parti som vil sette folks behov og miljøhensyn øverst, lover RU-leder Seher Aydar.
Hun får støtte fra lederen i Sosialistisk Ungdom (SU), Andreas Halse.
– Jeg tror vi vil få et samfunn med større forskjeller, mer makt til arbeidsgivere på bekostning av arbeidsfolk og mer egenbetaling innenfor helse og utdanning. Kort sagt vil lommeboka bety enda mer enn før, mener Halse.
Senterungdommens Sandra Borch frykter for distrikts-Norge under de borgerlige.
– Les også: Skolevalget vil vise vei
– Da får vi et samfunn hvor kommunene får mindre penger, siden Høyre vil fjerne skatteinntektene til kommunene i tillegg til å ta fra de fattige kommunene og gi mer til de rike som har mye fra før. Høyre er en trussel mot lokaldemokratiet, da de vil tvangssammenslå mange kommuner. Jeg frykter en kommunereform som kan få store konsekvenser for Norge og det vil bidra til en enorm sentralisering, sier Borch.
Hallvard Surlien i Grønn Ungdom ser ikke de helt store forskjellene ved et skifte.
– Arbeiderpartiet og Høyre er kliss like på det avgjørende spørsmålet i vår tid. Begge vil fortsette dagens klimafiendtlige politikk. Det som kunne ha utgjort en stor forskjell, var hvis partiene som er opptatt av miljø gikk sammen om en grønn blokk, med nok tyngde til å utfordre de store grå kolossene på miljø. (ANB)
Mest lest
LO-leder Peggy Hessen Følsvik, riksmekler Mats Ruland og NHO-leder Ole Erik Almlid etter at partene hadde blitt enige i lønnsoppgjøret.
Håvard Sæbø
LO og NHO er enige om årets lønnstillegg. Dette ble resultatet
Forhandlingene mellom LO, YS og NHO i årets lønnsoppgjør er krevende. Det medgir også riksmekler Mats Ruland.
Jan-Erik Østlie
Løsning i lønnsoppgjøret, ingen streik. Her er årets økonomiske ramme
Brede Edvardsen er nestleder i Norsk Arbeidsmandsforbund. Han frykter for konsekvensene hvis lavtlønte vektere mister tillegget i lønna.
Øyvind Aukrust
4.000 vektere kan miste tillegg i lønna: – Dette er et helt hårreisende krav av NHO, mener topptillitsvalgt
Hanna Skotheim
Nav er klare for å betale ut feriepenger på dagpenger før sommerferien
Martin Guttormsen Slørdal
Gunvor (81) har slitt ut åtte motorsager: – Jeg har mange trær på samvittigheten
KAN SMITTE: Fordi forurenset tøy kan etterlate seg koronavirus i hjemmet, bør arbeidsklær, for eksempel i helsevesenet, vaskes i et profesjonelt vaskeri og ikke hjemme, mener Industri Energi og Norsk Renseri- og Vakseriforening.
Ole Palmstrøm
Derfor advarer vaskeriene mot å vaske arbeidsklærne hjemme
KRAFTTAK: Vibeke Eriksen (48) tviholder på full jobb som lærer samtidig som hun dekker hjemmebanen og pleier sin livstruende syke mann.
Eirik Dahl Viggen
Vibeke (48) må bruke egenmeldinger for å ta seg av sin kreftsyke mann
Renholderne var blant de yrkesgruppene som fikk lavlønnstillegg i mellomoppgjøret i 2019.
Håvard Sæbø
Hvem kan få lavlønnstillegg i årets lønnsoppgjør? Disse fikk et ekstra løft sist
LO-leder Peggy Hessen Følsvik og administrerende direktør Ole Erik Almlid i NHO kan se fram til to intense dager når årets lønnsoppgjør skal avgjøres
Leif Martin Kirknes
Lønnsoppgjøret: Slik foregår meklingen
LO og NHO ble enige i årets lønnsoppgjør. Men hva ble de egentlgi enige om? FraFagbevegelse prøver å forklare resultatet.
Håvard Sæbø
For å forstå lønnsoppgjøret må en skjønne hvordan en kommer fram til 2,7 prosent
FÅR FERIEPENGER: Ørjan Strømhaug er glad for de ekstra pengene som vil tikke inn på kontoen. Han var permittert fra jobben på et personbilverksted fra mai til desember i 2020.
Tormod Ytrehus
Nå blir det likevel feriepenger på dagpenger for småbarnspappa Ørjan. Så mye kan han få
Kommentar
Ihne Pedersen
«Norske journalister kjøper NHOs skambud til vanlige folk», skriver Mímir Kristjánsson
Debatt
Man blir sittende igjen med inntrykket av at sykepleierne alltid har blitt hengende etter på lønna. Det er feil, skriver Torgny Hasås. (Illustrsjonsfoto)
Colourbox.com
«Lederen i Sykepleierforbundet mener jeg har misforstått sykepleierlønna. Det er feil»
Arbeids- og sosialminister Torbjørn Røe Isaksen (H) ble utfordret av SV-leder Audun Lysbakken om de voksende køene utenfor Fattighuset og hos Frelsesarmeen under pandemien. (Arkivfoto)
Håvard Sæbø
Røe Isaksen: – Det skal ikke være flaut å be om hjelp for å få mat på bordet
Administrerende direktør i NHO Ole Erik Almlid, riksmekler Mats Ruland og LO-leder Peggy Hessen Følsvik kommer til å ha mye med hverandre å gjøre gjennom meklingsinnspurten som foregår fredag og lørdag. Frist er natt til søndag.
Leif Martin Kirknes
Innspurten på lønnsoppgjøret er i gang: – Streik er en mulighet, sier LO-lederen
Asfaltarbeidere er blant dem som står klare til å streike.
Dorthe Karlsen
2500 medlemmer av Arbeidsmandsforbundet kan gå ut i streik søndag
Ansatte som har vært permittert risikerer at store deler av ferietillegget spises opp av skattetrekk, hevder HR-selskapet Simployer.
Colourbox.com
Feriepenger på dagpenger blir ikke trukket i skatt i juni
Noen av dagens koronaordninger gjelder ut juni, andre gjelder ut september. Her får du oversikten.
Emmie Olivia Kristiansen
16 støtteordninger du kan ha krav på nå. Her er den samlede oversikten
JUBLER: Peter Barkar, hovedtillitsvalgt i Implenia fram t il 15. april, jubler over at utenlandske anleggsarbeidere som ikke kommer seg på jobb, skal få kompensasjon med etterbetaling fra 29. januar. Bildet er tatt før korona en kom, da han fortsatt kunne møte opp på kontoret på Lysaker.
Sissel M. Rasmussen
De kom seg ikke på jobb: Nå skal EØS-pendlerne få kompensasjon for inntektstapet
Ole Erik Almlid og Peggy Hessen Følsvik.
Leif Martin Kirknes