JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Vil doble fødselsstønad

Engangsstønaden ved fødsel må dobles allerede fra 1. januar 2014, sier KrF-leder Knut Arild Hareide.

I familiepolitikken vil dette kravet ha høyeste prioritet for KrF i høst, varsler KrF-lederen.

Hareide sier til NTB at han ikke har avklart med de andre borgerlige partilederne at KrF vil få gjennomslag for dette kravet.

- Men alle vet at dersom KrF skal i regjering, så blir det en offensiv familiepolitikk. Den rødgrønne regjeringen har bygd ned familiepolitikken i åtte år. KrF går ikke i regjering for å administrere denne politikken, sier Hareide.

– Les også: Vi kåret fluktstolmesteren

Sammen med nestleder Dagrun Eriksen presenterte KrF-lederen tirsdag partiets familiepolitiske prioriteringer i en kommende borgerlig flerpartiregjering.

Etter doblet engangsstønad, vil KrF prioritere økt kontantstøtte for ett- og toåringene, samt bedre barnehagetilbud. Opptakene til barnehagene skal utvides til to hvert år.

- De to siste kravene vil ikke bli prioritert i høst, men i kommende budsjett, sier Hareide.

Er du i tvil om hva du skal stemme? Sjekk Velgerhjelpen!

Nestleder Dagrun Eriksen kritiser særlig Arbeiderpartiet og SV for sendrektighet i arbeidet med «å få flere voksne inn i barnehagene per barn». De to partiene har sagt at dette kan vente til 2020.

- Vi mener det er altfor sent å innføre krav om bemanning først innen 2020. Vi bli ha en bemanningsnorm på plass innen 2016, sier Eriksen.

– Les også: Høyre fram og Ap tilbake

Doblingen av engangsstønaden fra årsskiftet, er bare et delmål. Stønaden skal trappes opp ytterligere i senere budsjetter i stortingsperioden, ifølge Hareide.

Han sier KrF vil erstatte dagens engangsstønad med en ordning der alle har rett til foreldrepenger med utgangspunkt i 2 G i folketrygden.

Dagens system, der yrkesaktive kvinner får minst ti ganger så mye gjennom offentlige støtte, er urettferdig, mener han.

Studenter og andre kvinner som ikke er yrkesaktive, får kun drøyt 35.000 kroner i engangsstøtte.

- Forholdene må legges langt bedre til rette for at studier kan kombineres med det å ha barn. Både samfunnet og den enkelte familie vil tjene på det, sier Eriksen.

– Les også: Nekter å gi Frp makt

På pressekonferansen bekreftet Hareide at KrF i regjeringsforhandlingene vil prioritere høyere kontantstøtte til ettåringene fremfor støtte til toåringene.

Utenom familiepolitikken varslet han at partiet vil prioritere lovfestet rett til sykehjemsplasser og en opptrappingsplan for slike plasser.

Både Hareide og Eriksen sier til NTB at det trolig vil være Frp-leder Siv Jensen som blir KrFs beste allierte i kampen for denne opptrappingsplanen.

- I eldrepolitikken er det mange fellespunkter mellom KrF og Frp, sier Hareide.

Han poengterer likevel at Frps finansieringsmodell på dette området, full statlig finansiering, ikke er akseptabel for KrF.

(ANB-NTB)

Annonse
Annonse