JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Må styrke stillingsvernet

Når jussen svikter, må det politiske grep til for å styrke arbeidstakernes stillingsvern, mener EL & IT Forbundet.

knut.viggen@lomedia.no

15. juni fikk forbundet melding om at Høyesterett avviste anken fra to telemontører som tapte en prinsippsak om virksomhetsoverdragelse i Gulating lagmannsrett i mars.

Saken stammer fra 2010 da Telenor endret sitt kontraktregime for teleentreprenørene. Telenor etablerte en fylkesmodell med én entreprenør i hvert fylke, til erstatning for en tidligere ordning der alle tre bransjeaktører var representert i alle fylker.

Ble oppsagt

Innføringen av fylkesmodellen førte til at nærmere 400 EL & IT-medlemmer fra de tre selskapene fikk oppsigelser. Mange av dem fikk samme type jobb i selskapene som overtok etter anbud i hjemfylket, men ingen av dem fikk med seg opparbeidede rettigheter og ansiennitet fordi overtakelsen ikke ble betraktet som en virksomhetsoverdragelse i lovens forstand. Dermed ble det søksmål og flere rettssaker.

Vant og tapte

I vestlandsfylkene var det Eltel Networks som overtok og her ble det i første omgang tatt ut søksmål for i alt 37 personer for usaklige oppsigelser. Etter at mange av disse fikk ny jobb, sto man tilbake med fem som igjen ble til tre saker som gikk for Haugaland tingrett og handlet om Relacom-ansatte. Dommen i tingretten falt midt under fjorårets landsmøte og ga de ansatte medhold på alle punkter. Dommen ble imidlertid anket av motparten og nøyaktig ett år senere, 9. mars i år, kom Gulating lagmannsrett til det motsatte resultat. Et flertall på fire, mot én, kom til at dette likevel ikke var å regne som en virksomhetsoverdragelse.

Lovvern?

Spørsmålet om hva som regnes som en virksomhetsoverdragelse og hva som ikke gjør det, har vært sentralt i denne saken. Nå ønsker de tillitsvalgte i alle de tre selskapene denne saken gjelder, Relacom, Sønnico og Eltel Networks, å unngå å komme i samme situasjon ved neste korsvei når dagens kontrakter med Telenor går ut i 2014. De tillitsvalgte er bekymret for at det da kommer en ny runde med oppsigelser og tilsvarende utrygghet for de ansatte.

Jobbtrygghet

– Vi ønsker jobbtrygghet for våre medlemmer, sier hovedtillitsvalgt i Relacom, Sissel Hallem. Hun forteller at Klubb Relacom gjorde et vedtak på sitt årsmøte i vår om at det settes i gang et arbeid med sikte på å få et eget lovvern på dette området, slik bussektoren har fått.

– Selv om Høyesterett mener dette ikke er en viktig nok sak, er den fortsatt veldig viktig for oss. Det er en sak vi vil prioritere nå etter sommerferien, forklarer Hallem.

Svak beskyttelse

En lignende sak, som omhandler Sønnico-.ansatte, kommer opp for Gulating lagmannsrett i september. Leder av forhandlingsavdelingen i EL & IT Forbundet, Jan Olav Andersen, mener at arbeidstakerens beskyttelse ikke er god nok.

- Vi vil nå gå gjennom situasjonen etter dommen i lagmannsretten og Høyesteretts avslag med medlemmer og tillitsvalgte i Relacom, Eltel Networks og Sønnico. Forbundet vil også se på hvilke andre måter vi kan bedre arbeidstakernes stillingsvern på i fremtiden, sier Andersen.

Annonse
Annonse