JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

LO krever svar fra Erna og Jens

LO-leder Gerd Kristiansen ber de to statsministerkandidatene om å avklare flere sentrale arbeidslivssaker før valget.

bjorn.erik.dahl@anb.no

– På borgerlig side vet vi ikke hva svaret blir på flere sentrale spørsmål i arbeidslivspolitikken. Men også på rødgrønn side har vi saker å avklare før valget, slår LO-leder Gerd Kristiansen fast overfor Avisenes Nyhetsbyrå (ANB).

Nylig hadde LO en omfattende spørsmålsrunde som alle partiene svarte på, og LO-lederen følger nå opp med å be om en rekke avklaringer fra de to politiske blokkenes statsministerkandidater; Jens Stoltenberg (Ap) og Erna Solberg (H).

– Les også: LO-lederen frykter fagforeningsknusing

– Vi vet at Høyre har tenkt seg i regjering med Frp, som ønsker seg en svakest mulig fagbevegelse. Dette handler blant annet om retten til å forhandle lønn og arbeidstid sentralt. Medlemmene våre må få vite hva de får ved å stemme borgerlig, krever LO-lederen fra Erna Solberg.

Hun har ikke så stor tro på lovnadene fra Høyre, men erkjenner at de freder fagforeningsfradraget og kun varsler moderate endringer i for eksempel arbeidsmiljøloven.

– Men Frp har ikke sagt det samme. Hvor mye gjennomslag vil Erna gi dem hvis det skulle bli regjeringsskifte, lurer LO-lederen på. Ikke minst frykter hun store tap for mange medlemmer hvis AFP-ordningen skulle ryke.

– Les også: Vi kåret fluktstolmesteren

– For LO handler det forestående stortingsvalget om et veivalg for arbeidslivet: Vi vil styrke den norske modellen som har tjent dette landet så godt over flere tiår. Den er kjennetegnet av et godt trepartssamarbeid mellom myndighetene og sterke, ansvarlige organisasjoner på arbeidsgiver- og arbeidstakersiden, skriver LO-sjefen til Stoltenberg og Solberg.

Her er noen av spørsmålene hun ber om svar på før valget:

– Kan kandidatene forplikte seg til at fagforeningsfradraget vil bestå?

– At systemet med landsomfattende avtaleverk ikke svekkes?

– At det ikke vil bli foretatt endringer i arbeidsmiljøloven som øker bruken av midlertidige ansatte?

– At den lovfestede retten til utvidet stilling i tråd med det man faktisk har arbeidet i løpet av ett år, opprettholdes?

Er du i tvil om hva du skal stemme? Sjekk Velgerhjelpen!

– Kan kandidatene forplikte seg til at allmenngjøringsinstituttet ikke vil bli svekket?

– At den kollektive søksmålsretten vil bestå?

– At de tillitsvalgte fortsatt vil få tilgang til viktige verktøy i kampen mot sosial dumping, som innsynsrett, ID-kort og solidaransvar?

– At statens bidrag til AFP-ordningen vil bestå og at AFP videreføres som en tariffestet ordning?

– Fra LOs side er det maktpåliggende å få klarhet i dette før valgdagen den 9. september, slår LO-leder Gerd Kristiansen fast. ANB får opplyst at Høyre kommer til å svare på brevet. Og med den gode kontakten LO har med Ap, så er det vel ikke umulig at også Stoltenberg kommer til å svare. (ANB)

Annonse

Flere saker

Annonse