JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

– Må stille kompetansekrav

Bruk av lærlinger er et viktig virkemiddel for i det hele tatt å få norsk fagkompetanse i framtiden.

helge.birkelund@anb.no

Det mener ledende Sp-politikere.

EØS-avtalen åpner for fri flyt av arbeidskraft og et norsk arbeidsmarked med et stort innslag av utenlandske arbeidere. Innenfor enkelte yrker er det allerede en frykt for at det ikke lenger skal bli fagkompetanse nok blant norske ungdommer.

Det mener stortingsrepresentant Anne Tingelstad Wøien og leder i Senterungdommen Sandra Borch det må gjøres noe med.

– Vi kan ikke gjemme oss bak EØS-avtalen. Vi må heller utfordre avtalen, sier Anne Tingelstad Wøien til Avisenes Nyhetsbyrå (ANB).

Hun mener at det på tross av EØS-avtalen er mulig å stille krav til for eksempel fagkompetanse, uten at det bryter avtalen.

– Gjør vi ikke noe med dette, er det fritt fram for enkeltmannsforetak og andre som kan ta oppdrag uten dokumentert fagkompetanse, mener stortingsrepresentanten fra Oppland.

– Les også: Får ikke lærlingplass

Den skolepolitiske talspersonen til Senterpartiet mener lærlingordningen er et viktig bidrag i kampen for å bevare fagkompetansen innenfor for eksempel anleggsbransjen.

– Skal vi kunne klare å konkurrere om arbeidsoppdrag, er vi nødt til å utdanne egne faglærte. Dette må kombineres med krav til kompetanse slik vi ser innenfor elektrobransjen. Bedriftene må ta inn lærlinger om vi skal vinne kampen i det norske arbeidsmarkedet, mener hun.

Behovet er særlig stort for dette på det såkalte rotmarkedet, restaurering og tilbygg og innenfor bygg- og anlegg. Denne sektoren står for omlag 64 milliarder kroner.

– Les også: Støtter opp om lærlinger

Senterungdommens leder, Sandra Borch, mener et frafall av ungdom fra arbeidslivet vil skape store utfordringer for bærekraften til vår framtidige velferdsstat.

– Tiltak og holdningsendringer både hos arbeidstaker, arbeidsgiver og det offentlige er stikkord for å løse utfordringen. For det første må arbeidsgivere ta et større samfunnsansvar og tørre å satse på lærlinger, ikke minst innenfor det offentlige. Vi må øke lærlingtilskuddet, og så stille krav om fagbrev ved oppdrag, sier Borch. (ANB)

Annonse

Flere saker

Annonse