JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Avbrøt valgkampen

Dro til Brussel for å ta opp kampen mot nye EØS-regler.

– Jeg frykter ingen ting, men er her for å unngå at vi skal få noe å frykte. Vi ønsker å beholde dagens ordning for differensiert arbeidsgiveravgift, sier Navarsete om torsdagens møte i EFTAs overvåkingsorgan ESA.

Det var EUs endrede retningslinjer for regionalstøtte som fikk henne til å dra til EU-hovedstaden. ESA skal i høst vedta nye retningslinjer for EØS-landene Norge, Island og Liechtenstein som er i tråd med disse endringene.

Navarsete mener EU har gjort en innsnevring som kan få konsekvenser for Norges ordning med lavere arbeidsgiveravgift i distriktene. Det er skapt en usikkerhet, mener kommunal- og regionalministeren.

Magefølelse

I verste fall kan tolkningen av de nye reglene innebære at en lavere avgift kun kan fortsette i Hedmark, Oppland og de tre nordligste fylkene, ifølge Navarsete. Hun snakker da om konsekvenser for flere tusen arbeidsplasser i distriktene.

Men Navarsete hadde fått en bedre magefølelse etter møtet med ESA-leder Oda Helen Sletnes i Brussel torsdag.

– Norge peker på noen mulige uklarheter i tolkningen av det EU-kommisjonen vedtok før sommeren. Vår vurdering er at det i utgangspunktet ikke legges opp til å endre den situasjonen vi har i dag, sier Sletnes til NTB.

– Men vi er enig i at dette godt kan presiseres, og vi vil gå videre med en løsning på det i samarbeid med EU-kommisjonen, sier hun og tror på «gode løsninger».

– Ikke valgkamp

Den differensierte arbeidsgiveravgiften er en viktig Sp-sak, men Navarsete sier det var tilfeldig at Brussel-turen ble tatt midt i valgkampinnspurten i Norge.

– Det er det faktisk. Signalet var at avgjørelsen skulle komme veldig raskt. Dette er en viktig sak for Norge, og da var det viktig for meg som ansvarlig statsråd å legge fram vårt syn, sier hun.

– Hvis ikke Norges interesse blir imøtekommet, og jeg ikke hadde vært her i dag, tror jeg nok jeg hadde fått massiv kritikk. Og berettiget sådan, fremholder hun.

I Norges svar til forslaget fra ESA argumenterer regjeringen for fortsatt fleksibilitet og en tolkning som tilsier at det norske systemet kan opprettholdes. Det er et spillerom Norge fikk gjennomslag for i 2006, og som Navarsete håper fortsatt skal finnes i de nye retningslinjene ESA skal vedta i høst.

Støtte

Den differensierte arbeidsgiveravgiften er et distriktspolitisk tiltak som har bred politisk støtte i Norge.

Mens bedrifter i distriktene har lavere eller ingen avgift, betaler bedrifter i sentrale strøk full avgift. Det er ment å utjevne forskjeller og hindre fraflytting, og i alt er det snakk om avgiftskutt verdt 13 milliarder kroner.

EØS-avtalen gir Norge tilgang til EUs indre marked, og det er ESA som fungerer som vaktbikkje i overholdelsen av reglene i avtalen. Når EU vedtar nye regler som får betydning for det indre markedet, fordrer det også endringer i EØS-reglene.

De nye retningslinjene for regionalstøtte trer etter planen i kraft 1. juli neste år. (ANB-NTB)

Annonse
Annonse