JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Advarer mot fraværshysteri

Sykefraværet er i dag på omtrent samme nivå som da sykelønnsordningen ble vedtatt i 1977. Det eneste som har forandret seg er Stortingets mening om ordningen, hevder Ebba Wergeland.

– Dagens sykefravær viser at arbeidslivet vårt er mer inkluderende enn i mange land, og at det går an å være syk uten å bli fattig, i alle fall det første året, skriver Wergeland i et innlegg i debattforumet Arbeidersamfunnet.

Ebba Wergeland er spesialist i arbeidsmedisin og har i mer enn tretti år forsket på sykefravær. Hun minner om at sykelønnsordningen i sin tid ble innført som en demokratisk reform. Arbeiderne skulle sikres de samme rettighetene som funksjonærene lenge hadde hatt. Hun mener Jens Stoltenberg har feil fokus når han nå gjør det til et politisk prestisjeprosjekt å få sykefraværet ned.

– Utfordringen er ikke å få ned fraværet, men å bremse utstøtingen fra arbeidslivet ved å gjøre det lettere å stå i jobb tross helseproblemer og normal aldring, mener Wergeland.

Hun advarer også politikere fra alle fløyer mot å tro at det er store penger å spare på å presse sykefraværet ned.

– Det kan bli dyrere. Særlig for dem som har minst fra før. For da forsvinner de syke til uføretrygd og langtidsarbeidsløshet.

Les hele innlegget på Arbeidersamfunnet.no og si din mening.

Annonse
Annonse