JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Åpent i sametingsvalg

To kvinner kjemper om å bli den nye sametingspresidenten.

Men om Aili Keskitalo (NSR) får sin andre periode, eller om Vibeke Larsen kan gi Ap en ny periode i førersetet, er neppe avgjort mandag.

Sametingsvalget foregår parallelt med stortingsvalget og mandag kan de drøyt 15.000 som står i Sametingets valgmanntall avgjøre sammensetningen i parlamentet på 39 representanter fra sju valgkretser spredt over hele landet.

– Les også: Lar seg ikke stanse

Fram til siste valg i 2009 hadde Norske Samers Riksforbund (NSR) et nesten selvskrevent monopol på presidentvervet og flertallet i Sametingets «regjering» - sametingsrådet. Samarbeidet med nykommeren og den store valgvinneren Arja gjorde at Egil Olli ble den første sametingspresidenten fra Arbeiderpartiet. Arjas frontfigur Laila Susanne Vars ble visepresident og er også presidentkandidat i år. Men ingen observatører levner henne noen sjanse til å vinne alene, og skal hun ha flertallsmakt må hun samarbeide med NSR eller Ap.

– Valget står mellom presidentkandidatene til NSR og Arbeiderpartiet. Men det er helt åpent hvem som vil seire, da begge er avhengig av samarbeid med uavhengige lister, sier valgforsker Eva Josefsen i Norut Alta til NTB.

NSR fram

I den siste meningsmålingen som NRK Sàpmi presenterte denne uken var NSR på klar frammarsj og samlet 28,2 prosent av stemmene, mens Ap gikk litt tilbake fra det gode valgresultatet sist med 24,4 prosent av stemmene. Valgvinneren Arja taper terreng, mens den uavhengige lista Nordkalottfolket samler hele 6,2 prosent av velgerne.

Meningsmålinger i Sametingsvalget er mer usikre enn i stortingsvalget. Bare 600 er spurt, og svarene kan dekke over store lokale forskjeller i et valg der hver eneste stemme kan telle. For fire år siden var det for eksempel bare 10 stemmer som avgjorde sistemandatet i valgkretsen Sør-Norge.

Mange muligheter

Josefsen understreker at det er enda vanskeligere å se hvilke mulige konstellasjoner som kan vinne fordi nær sagt alle er innstilt på samarbeid med alle.

Aps Vibeke Larsen utelukker ikke samarbeid med hovedmotstander NSR. Aili Keskitalo finner det vanskelig å samarbeide med Ap, men utelukker bare et samarbeid med Fremskrittspartiet.

Det er først mot slutten av valgkampen at spørsmål om gruvedrift både i Kvalsund og ellers har utkrystallisert seg som den store stridssaken i sametingsvalget. Sametingspresidenten har vært under press fordi han inngikk en samarbeidsavtale med gruveselskapet Nussir som vil utvinne kobber i Kvalsund. NSR er veldig skeptisk til gruvedrift, og mener mineralloven ikke oppfyller statens folkerettslige forpliktelser overfor samene.

Prinsipiell eller pragmatisk

Valgforsker Eva Josefsen mener at debatten om mineralleting og utvinning også synliggjør forskjellen mellom de to samiske hovedalternativene.

– NSR framstår som prinsipiell. Det virker som de er mer på prinsippet om at vi må ha nødvendige avklaringer, mens Arbeiderpartiet er mer pragmatisk. Nettopp forskjellen mellom å være prinsipiell og pragmatisk, er hovedforskjellen mellom de to hovedalternativene, sier Josefsen til NTB. (ANB-NTB)

Annonse
Annonse