JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Stoltenberg: Jeg er jo her

Statsminister Jens Stoltenberg (Ap) åpner opp for spekulasjoner om hva han vil gjøre dersom en borgerlig regjering bryter sammen.

– Hvis de ikke greier det, så er jo jeg her, sa Stoltenberg under den tradisjonsrike partilederdebatten på NRK fredag kveld.

Etter debatten forsøkte han å tone ned inntrykket av at Arbeiderpartiet har en alternativ strategi, dersom det rødgrønne flertallet skulle ryke.

– Jeg har sagt veldig tydelig i hele dag at vårt mål er å vinne dette valget. Jeg har tenkt å stå på hver time fram til valgdagen for å sikre fortsatt rødgrønt flertall. De andre har sagt at de skal danne regjering sammen, så vi får nesten stole på at de greier det, sier Stoltenberg til NTB.

– Les også: Advarer mot seier på forskudd

– Klassisk Ap

Høyre-leder Erna Solberg mener Stoltenberg i et lite øyeblikk viste sitt partis sanne ansikt da han slo fast at han var beredt til å overta ved en mulig framtidig regjeringskrise.

– Det er vel Arbeiderpartiets selvbilde som kommer fram. De vil jo alltid si at de kan danne regjering. Men blir det et borgerlig flertall, så blir det en borgerlig regjering, sier hun.

– Å spekulere på at en slik regjering ikke skulle holde, er litt tidlig. Vi trodde også at den rødgrønne regjeringen skulle ryke, men det å sitte i regjering skaper en utrolig dynamikk, fortsetter hun.

Solberg avviser kontant muligheten for at KrF og Venstre kan komme til å bytte side dersom Fremskrittspartiets innflytelse over en ny borgerlig regjering blir for sterk.

– Men jeg vet at de har en god forhandlingsposisjon og at de vil utnytte den så godt de kan for å få gjennomslag for sine politiske saker.

Glad debutant

I 1959 gikk den første partilederdebatten på NRK. Siden da har utallige politikere av alle farger og avskygninger fått presentere sin politikk. Men fredagens debatt var første gang Miljøpartiet De Grønne fikk vise seg fram.

– Det var utrolig gøy å endelig få være en del av debatten. Jeg skulle gjerne ha hatt mer taletid, men synes selv jeg fikk fram våre viktigste saker, sier De Grønnes nasjonale talskvinne Hanna Marcussen til NTB.

Hun håper TV-opptredenen bidrar til å sende partiet over sperregrensen, men meningsmålingene har den siste tiden antydet at det er et stykke fram til en slik bedrift. For den andre debutanten, Rødts Bjørnar Moxnes, står det om et stortingsmandat.

– Sjansene er gode. Hvis de som vil ha Rødt på Stortinget stemmer på Rødt, så kommer vi inn, sier han.

Helse, klima og økonomi

Mens Moxnes fikk vist seg fram i helsedebatten som innledet fredagskveldens nesten to timer lange politiske debattprogram, ble Marcussen sendt ut i en miniduell med Frps Siv Jensen før klima- og miljødebatten ble åpnet for de øvrige partilederne.

Nok en gang ble handlingsregelen og dens fremtid etter valget på mandag gjenstand for debatt, en ordveksling som etter hvert begynner å bli velkjent og som følger svært vante spor uten at den ble brakt nevneverdig videre.

Høyres fire potensielle partnere ble også bedt om å nominere en fanesak de ville bringe med seg til forhandlingsbordet.

Trine Skei Grande (V) valgte klima- og miljøpolitikk, mens KrFs Knut Arild Hareide trakk fram at hans parti alltid har «løftet verdens fattige». Jensen vil at staten skal ta ansvar for finansiering av eldreomsorg for å sikre et likeverdig tilbud.

– Dette er kjente posisjoner, sa Erna Solberg, uten at hun lot seg vippe av pinnen eller var villig til å foregripe forhandlingene som skal finne sted dersom den borgerlige siden sikrere seg flertall om tre dager. (ANB-NTB)

Annonse

Flere saker

Annonse