JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Ønsker elektronisk sametingsvalg

Sametingsdirektør Rune Fjellheim klarer ikke å presentere det endelige resultatet i sametingsvalget mandag.

Han ønsker seg elektronisk avstemning.

Det er sjette gang valget til samenes parlament i Karasjok avholdes parallelt med stortingsvalget. Men der stortingsvalget blir ferdig talt opp natt til tirsdag, må velgerne i samemanntallet smøre seg med tålmodighet før de kjenner det endelige resultatet.

– Vi har et sterkt ønske om at sametingsvalget løftes inn i en moderne tid. Jeg mener man burde vært der allerede, men håper at det kan skje noe, sier Sametingets direktør Rune Fjellheim til NTB.

– Les også: Vil gi flere stemmerett til Sametinget

Personvern

Årsaken til at det ikke er mulig å telle opp alle stemmene valgnatta er valglovens bestemmelse om at kretser med mindre enn 30 stemmeberettigede ikke skal telles opp i valgkretsen. Derfor måtte alle i disse kretsene avgi forhåndsstemme innen fredag.

– Det er personvernhensyn som er grunnen til at disse avgitte forhåndsstemmene må samles på større opptellingssteder. Vår erfaring er at postgangen ikke er rask nok til at stemmene kan bli talt opp valgnatten, sier Fjellheim.

Mange små

I kretser der det er mer enn 30 stemmeberettigede går opptellingen i sametingsvalget parallelt og like raskt som i stortingsvalget. Det er særlig i de geografisk store valgkretsene Sør-Norge og Sørsamisk Valgkrets at du finner mange kommuner med mindre enn 30 stemmeberettigede. De to kretsene samler sametingsvelgerne fra Rana og sørover og skal til sammen velge 10 av de 39 mandatene i Sametinget.

– Du vil likevel kunne få et godt bilde av utfallet med opptellingen i de store samekommunene. Men det kan også bli veldig jevnt, og vi kan risikere at det både blir tirsdag og onsdag før valget er avgjort, sier Fjellheim.

Få stemmer avgjør

Ved forrige sametingsvalg ble sistemandatet i Sør-Norge avgjort med bare 10 stemmers overvekt. Da kan innholdet i en postsekk få store utslag.

– Dette er et lite valg der en, to eller tre stemmer kan bli avgjørende, sier Fjellheim.

Sametingsdirektøren innser at han neppe vil få bukt med sene valgresultater før stemmene både i sametings- og stortingsvalget avgis anonymt og elektronisk. (ANB-NTB)

Annonse
Annonse