JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Forhandler ikke før helgen

Hvem som tar følge med Høyre i en eventuell regjering, vil trolig forbli uavklart i mange dager.

Først skal alle de fire borgerlige partilederne skaffe seg et forhandlingsmandat som er forankret i partiorganisasjonen.

– Vi har fellesmøte mellom den nye stortingsgruppen og sentralstyret på fredag, så det blir ikke regjeringsforhandlinger med en gang. Alle skal få muligheten til å ta valgresultatet inn over seg, skaffe seg et mandat fra partiet og utvikle en plattform før vi går i forhandlinger, sier Høyre-leder Erna Solberg til NTB.

– Vi kommer helt sikkert til å snakke sammen før dette, men det blir ingen forhandlinger før alle partiene har mandatet sitt klart, understreker statsministerkandidaten som selv mener hun har god tid til å snakke med sine partnere.

– Det blir uansett ikke noe regjeringsskifte før statsbudsjettet er lagt fram 14. oktober, sier hun.

– Les også: Misunner ikke Siv Jensen

Latteren satt løst blant Høyre-toppene som kombinerte søndagsturen med valgkampinnspurt langs Akerselva i Oslo dagen før dagen. Byrådsleder Stian Berger Røsland, ordfører Fabian Stang og ektemannen Sindre Finnes tok alle følge med en smilende Erna Solberg som snakket med så å si alle hun møtte.

– Det ser veldig bra ut, det gjør det, sa Høyre-lederen, som til tross for naturlige forbehold måtte medgi at valgseieren på det nærmeste synes klar.

– Men det er mye jeg er spent på, ikke minst hvor stort Høyre blir. Vi er avhengig av et sterkt mandat fra velgerne for å få en handlekraftig regjering, sier hun.

I klartekst betyr dette at Høyre-toppene håper på en betydelig buffer mot Fremskrittspartiet. Skulle de to partiene bli jevnstore, blir Solbergs rolle som forhandlingsleder langt tøffere.

– Vi er tyngdepunktet i en hvilken som helst borgerlig regjering. Det sier seg selv at tyngdepunktet da må være sterkt, sier hun.

– Les også: Bedre tilbud til rusavhengige

Lørdag klarte Frp-nestor Carl I. Hagen på nytt å sette dagsordenen i en norsk valgkamp. Igjen snakket alle om ham. Bakgrunnen var en kronikk i VG der han levner Frp-leder Siv Jensen et knøttlite handlingsrom i regjeringsforhandlinger.

Kravet fra Hagen er gjennomslag i ti viktige enkeltsaker, men det kan han etter alt å dømme se langt etter.

– Et valgsamarbeid mellom flere partier innebærer én ting: Vi er nødt til å inngå kompromisser. Ingen får gjennomslag for alt, men alle må få gjennomslag for noe, sier Solberg, som tilkjennegir stor sympati med Siv Jensen.

– Det er iallfall lettere å håndtere Kåre Willoch og hans engasjement for barnetrygd og barnefamilier, enn lange, strategiske innblandinger. Jeg er glad for at jeg i denne og andre valgkamper har opplevd støtte fra folk som tidligere var sentrale i partiet, sier hun.

Solberg vil ikke gå med på at Hagen kan ha lagt ut en snubletråd foran eventuelle borgerlige regjeringsforhandlinger.

– Han har gitt uttrykk for noe han kanskje burde ha latt være å si og burde kanskje gi dagens ledelse et større handlingsrom. Men dette håndterer Siv og partiet helt fint. (ANB-NTB)

Annonse
Annonse