JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Møter sterk Syria-motstand

Barack Obama står foran en tøff oppgave.

President Barack Obama får en stri jobb når han denne uka skal forsøke å overtale Kongressen og opinionen i USA til å støtte bruk av militærmakt mot Syria.

President Obama innleder mandag en intervjumaraton med seks store TV-kanaler, der han vil forsøke å overbevise amerikansk opinion om at det er riktig å bruke militærmakt mot Syria. Han har også varslet en tale til nasjonen tirsdag.

Obama skal også ha en rekke private møter med kongressrepresentanter, i håp om å vende motstand til støtte i Kongressen.

– Les også: Trosser russisk motstand

Eksperter tviler på om han vil lykkes med å snu opinionen, for meningsmålinger har vist at motstanden mot bruk av militærmakt mot Syria er stor, både blant folk flest og blant de folkevalgte.

Nesten 60 prosent av de spurte mener Kongressen ikke bør godkjenne begrensede militære aksjoner mot Syria, viser en måling gjort for CNN. Over 70 prosent mener slike militære aksjoner ikke tjener amerikanske nasjonale interesser.

Selv med godkjenning fra Kongressen sier et klart flertall på 55 prosent ned til amerikanske flyangrep mot militære mål i Syria.

– Les også: I full klinsj om Syria

Også blant de folkevalgte møter Obama kraftig motstand. En meningsmåling utført av Washington Post før helgen, viste at bare 25 av de 433 folkevalgte i Representantenes hus støtter et militært angrep mot Syria.

224 sier nei eller oppgir at de heller mot et nei, mens 184 svarer at de er usikre i spørsmålet som nå skal debatteres i Kongressen.

Også i Senatet er motstanden stor, og bare 23 av de 100 representantene har hittil gått ut med klar støtte til presidenten i saken.

– Forvirrende røre

Søndag stilte også en tidligere tilhenger av Obamas plan om å angripe Syria militært, republikaneren Mike Rogers, spørsmål ved om et slikt angrep vil være klokt.

I et intervju med CBS anklaget Rogers Obama-administrasjonen for å ha skapt «en forvirrende røre» i Syria-spørsmålet.

– Nå er også jeg skeptisk, sa Rogers, som er leder av etterretningskomiteen i Representantenes hus.

– Trekk forslaget

Presidentens demokratiske partikollega Jim McGovern oppfordret i et intervju med CNN søndag, Obama til å trekke tilbake hele forslaget for å spare seg selv og partiet for et forsmedelig nederlag i Kongressen.

Senatet kan komme til å innlede Syria-debatten onsdag denne uka, mens Representantenes hus trolig vil følge opp mot slutten av uka eller i neste uke.

(ANB-NTB)

Annonse
Annonse