JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Flere for strengere asylpolitikk

Omtrent halve befolkningen mener at det bør bli vanskeligere for flyktninger og asylsøkere å få opphold i Norge, viser SSBs årlige undersøkelse. En kraftig økning siden i fjor.

Andelen som synes at adgangen til å få opphold bør strammes inn for flyktninger og asylsøkere, økte nemlig med 11 prosentpoeng i 2009 sammenliknet med året før, melder Statistisk Sentralbyrå (SSB). Økningen kan skyldes den sterke veksten i tallet på asylsøkere til Norge og oppmerksomheten dette har fått i media, mener forskerne.

Årets undersøkelse av holdninger til innvandrere og innvandring viser også at andelen som er helt eller nokså enig i at innvandrere gjør en nyttig innsats i norsk arbeidsliv, gikk ned med 4 prosentpoeng fra i fjor.

Bidrar positivt til norsk økonomi

SSB stilte denne gang dessuten et helt nytt spørsmål om arbeidsinnvandring. To av tre sa seg enige i at arbeidsinnvandring fra land utenom Norden bidrar positivt til norsk økonomi. Både årets og fjorårets undersøkelse ble foretatt i juli måned.

Verdsetter arbeidsinnsatsen

Undersøkelsen viser at sju av ti fortsatt er helt eller nokså enige i at ”innvandrere flest gjør en nyttig innsats i norsk arbeidsliv”. 13 prosent er uenige, mens 15 prosent svarer ”både og”.

I forhold til forrige års undersøkelse har det vært en nedgang på 4 prosentpoeng i andelen som er enig i utsagnet. Dette kan ha sammenheng med finanskrisen som slo inn i verdensøkonomien i september i fjor og økningen i arbeidsledigheten som fulgte. Endringen i holdningen er likevel relativt beskjeden, påpeker SSB.

Eldre og lavt utdannede mer skeptiske

Variasjonen i befolkningens holdninger følger stort sett de samme mønstrene som tidligere. Kvinner er i noen sammenhenger mer tolerante enn menn. De eldste og de lavest utdannede er mest skeptiske til innvandrere og innvandring - i år som tidligere.

Bosatte i de største byene og i Akershus-/Oslo-området er gjennomgående noe mer tolerante enn bosatte andre steder i landet. Personer under utdanning er mer positive til innvandrere og innvandring enn pensjonister og trygdemottakere, mens sysselsatte befinner seg et sted mellom disse yttergruppene, skriver Statistisk Sentralbyrå videre.

Kontakt hjelper

Tre av fire oppgir å ha kontakt med innvandrere. Personer med mye kontakt er ifølge SSB mer positivt innstilt til innvandrere og innvandring enn personer med liten eller ingen innvandrerkontakt.

Annonse

Flere saker

Annonse