JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Angrer ingenting

På tre valg har SVs stortingsgruppe krympet fra 23 til 7 representanter.

Likevel mener partitoppene at det var verdt det å sitte i regjering. Men det finnes dem som ser det annerledes.

– Det har ikke vært noe rom for selvransakelse i SV siden tilbakegangen ved valget i 2009. Vi har ikke utnyttet vår maktposisjon godt nok, men i stedet klamret oss til taburettene, sier Hans Ebbing til NTB.

Ebbing har ingen verv i partiet, men er en godt kjent skikkelse på SVs venstre fløy, blant «museumsvokterne», som de uærbødig ble kalt av tidligere SV-leder Erik Solheim.

Libya og EØS

– Vi er systematisk holdt utenfor av partiledelsen, til tross for at rundt 30 prosent av medlemmene er enige med oss. Vi burde ikke ha sittet den siste perioden ut, mener Ebbing.

Ebbing som hører hjemme i SV-miljøet i Bergen, beskriver Audun Lysbakken som «assimilert i Oslo-miljøet». Han er særlig skuffet over partilederens ja til norsk deltakelse i militærangrepet på Libya.

– Det var en forferdelig skuffelse og et slag i ansiktet. Han har forandret seg, sier Ebbing, som mener SV burde ha truet med å trekke seg fra regjeringen da EUs vikarbyrådirektiv var oppe til behandling.

– Hadde vi markert oss sterkere i EØS–spørsmålet og gått ut av regjeringen ville oppslutningen vår vært oppe i 10 prosent. Det er en naiv og fundamental feilslutning å tro at å sitte i regjering er den eneste måten å sikre SV gjennomslag på, sier han.

Oppgjør

Også Stein Ørnhøi mener SV burde ha gått ut av regjeringen for å sikre egen oppslutning. I et intervju med Klassekampen slår den tidligere partiprofilen fast at SV må tredoble sin oppslutning før det på nytt kan være aktuelt å gå i regjering.

– Det er en smertelig kjensgjerning, men det partiet som kanskje har påvirket norsk politikk mest de siste 30 årene, altså Fremskrittspartiet, har aldri sittet i regjering, sier han.

Ebbing og Ørnhøis syn har lite gjennomslag i SVs ledende organer. En ringerunde NTB har foretatt til medlemmer av landsstyret viser bred støtte til partiledelsen og den åtte år lange regjeringsdeltakelsen.

Gjennomslag

– Vi har fått gjennomslag for saker vi har stått på barrikadene og ropt om i 40 år. Selvsagt hadde gjennomslaget blitt enda større om vi hadde hatt flertall alene, men jeg mener det var rett å gå i regjering, sier leder Kjersti Markusson i Nordland SV til NTB.

På spørsmål om SV bør være beredt til å gå inn i en regjering på nytt dersom situasjonen skulle oppstå, svarer hun slik:

– Smaken av makt gir mersmak.

Landsstyremedlem og ordfører Arne Vinje i Vinje i Telemark kommer til samme konklusjon som de andre tillitsvalgte NTB har snakket med.

– Hvis målet med regjeringsdeltakelse var gjennomslag for SVs politikk, er det ingen tvil om at det har vært verdifullt. Samtidig er det nok tid for å samle krefter før SV gjør noe slikt igjen, sier Vinje.

Han mener Audun Lysbakken har gjort en god jobb for partiet i valgkampen, men er skuffet over at han ikke har «breiet ut partiet», slik han lovet da han tok over.

– For oss i distriktene ser det ut til at SV er like smalt og byorientert som før, sier han. (ANB–NTB)

Annonse
Annonse