JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Kjente fjes ryker ut

Etter 16 år på Stortinget er det slutt for SVs Hallgeir Langeland.

Også en rekke andre profilerte politikere forsvinner når det nye Stortinget tiltrer.

Blant dem som mister sin plass i den røde sal er Stortingets yngste politiker, Mette Hanekamhaug (26) fra Frp. Også partiets profilerte innvandringspolitiske talsmann Per-Willy Amundsen ryker ut.

Samme skjebne lider SVs nestleder Inga Marte Thorkildsen. Etter tre perioder som folkevalgt tapte hun kampen om mandatet i Vestfold.

«Så ble det altså blåmandag, på en tirsdag. Innrømmer glatt at jeg er full av følelser i dag. Skulle så gjerne ha fortsatt, men folket ville det annerledes,» skriver barneministeren i et følelsesladd innlegg på Facebook.

Per-Willy Amundsen sier til Harstad Tidende at han ikke er skuffet over å miste plassen.

– Det var ingen stor overraskelse. Jeg er fornøyd over at Frp har løftet seg i valgkampen, sier han. Målt i antall mandater har partiet imidlertid krympet kraftig fra forrige stortingsvalg, fra 41 til 29 mandater.

– Les også: Inga Marte ryker ut

Tirsdag satte Hallgeir Langeland, kjent for en uhøytidelig stil og et brennende engasjement for jernbanen, kurs for Oslo – med fly – for å rydde kontoret på Stortinget. En feil på nødnettet lammet hele togtrafikken tirsdag formiddag.

– En av de beste trøstemeldingene jeg har fått i dag, er at alle tog står når Hallgeir går, sier Langeland til NTB.

Han synes det er trist at tida i rikspolitikken er over. Med et resultat på 4,1 prosent gjorde SV et av partiets dårligste valg gjennom tidene og mistet fire av sine elleve representanter på Stortinget. I Rogaland stemte bare 3,3 prosent av velgerne på SV.

– Les også: Stortingets yngste røk ut

– Jeg skjønte i går kveld at det ikke kom til å gå veien. Det er jo demokratiets pris at man kan bli kastet ut. Men jeg er veldig glad for at SV kom seg over sperregrensa. Nå har vi muligheten til å gjenreise partiet, SV kan bli et sabla godt parti i opposisjon, sier han optimistisk.

SV står igjen med en stortingsgruppe på sju representanter etter valget. Audun Lysbakken (Hordaland) og Heikki Eidsvoll Holmås (Oslo) kom inn med distriktsmandater. I Akershus berget partiets parlamentariske leder Bård Vegar Solhjell så vidt plassen sin, mens Kirsti Bergstø (Finnmark) får stortingsplass for første gang. (ANB-NTB)

Annonse
Annonse