JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Vil ikke spise av oljefondet

Av temaer det kan bli strid om i regjeringsforhandlingene, nevner Høyres nestleder nestleder ikke den omstridte handlingsregelen.

helge.birkelund@anb.no

– Det er ingen fare for den, sier Jan Tore Sanner til Avisenes Nyhetsbyrå (ANB).

– Men jeg har ikke lyst til å si noe mer enn at vi har sagt at handlingsregelen kommer til å ligge fast, sier Høyres finanspolitiske talsperson og nestleder.

– Les også: – Vil ha minst fem statsråder

Det betyr imidlertid ikke at han røper noe om den kommende regjeringens pengebruk.

– Nei, men de rødgrønne partienes økonomiske politikk sier heller ikke noe om den eksakte pengebruken. De opererer bare innenfor fireprosentgrensen. Det er helt klart at i den situasjonen norsk økonomi er i per dags dato, er det viktig å holde igjen på oljepengene. Det er i dag kommet signaler om høyere prisstigning og at kronen har styrket seg. Det understreker viktigheten av å holde igjen på pengebruken.

– Klarer du å få Frp med på det?

– Jeg regner med at vi kommer til å bli enige, ja.

Allerede tirsdag morgen møttes de fire borgerlige partiene til de første regjeringsforhandlingene, på Stortinget. Hittil er de bare i sonderingsfasen.

Jan Tore Sanner ser tre saker som vil bli gjenstand for intense drøftinger før en regjeringserklæring kan skrives. Lofoten, asylpolitikk og bompenger er stikkord i så måte.

Men altså ikke handlingsregelen.

– Les også: – Vi har fått et klart mandat for ny politikk

Før man kommer så langt som til reelle forhandlinger, har imidlertid mange behov for å sove litt.

– Det er ikke blitt mye søvn de seks siste ukene, og i alle fall ikke valgnatta, sier Sanner.

– Det ble en festaften i går, men sjelden har dagen derpå vært bedre, legger han til.

Inntil man kommer så langt som til regjeringsforhandlinger, er landets nye statsminister klokkeklar på at det kommer til å bli mange spekulasjoner i norsk media. Hun presiserer allerede nå at ingen av de spekulasjonene kommer til å ha rot i virkeligheten.

– Ingen kilder er til å stole på. Spekulasjoner er noe som blir skapt i de ulike redaksjonene, hevder Erna Solberg.

– Det eneste som er klart er at ingenting er klart før det er klart, presiserer hun.

Hun føler også at de har god tid på seg. Det er fem uker til regjeringen skal tiltre.

Statsbudsjettet

Mandag 14. oktober legger finansminister Sigbjørn Johnsen fram den rødgrønne regjeringens statsbudsjettforslag for 2014. Det blir det siste regjeringen Stoltenberg gjør i posisjon.

Jan Tore Sanner erkjenner at det blir viktig å få inn noen tydelige markeringer i den forbindelse. Men lover ikke gull og grønne skoger i så måte.

– Det er veldig stor forskjell på å rette opp et budsjett i løpet av noen uker og å begynne helt på skratsj, sier Sanner.

Allerede på tirsdagens pressekonferanse røpet imidlertid Erna Solberg at rusproblematikken vil stå høyt på agendaen i så måte.

Hvor regjeringsforhandlingene skal holdes, vil bli holdt hemmelig. Jan Tore Sanner forteller at Høyre allerede har fått drøssevis av tilbud fra hoteller og konferansesteder som vil ta i mot de fire borgerlige partiene.

En ting røper han imidlertid: Statsbudsjettet skal fortsatt ha sin konferanse på Thorbjørnrud i Jevnaker.

– Det er et så innarbeidet sted at jeg ikke ser noen grunn til å endre på det, sier Jan Tore Sanner. (ANB)

Annonse

Flere saker

Annonse