JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Krever avklaring om Lofoten

Venstre krever en rask avklaring om at Lofoten og Vesterålen fredes for oljeboring i de neste fire årene.

Flere kilder i Venstre opplyser til VG at det uten en slik avklaring vil være stor motstand i partiet mot å gå i regjeringsforhandlinger med Høyre og Fremskrittspartiet.

– Lofoten, Vesterålen og Senja står øverst på listen vår og er en usedvanlig viktig sak. Vi må se hvordan det ligger an i sonderingene som starter på mandag, sier Unge Venstre-leder og nyvalgt stortingsrepresentant Sveinung Rotevatn.

Partiets fylkesleder i Buskerud, Rebekka Borsch, er enig.

– Vi går ikke inn i en regjering for enhver pris. Det viktigste er å få gjennomslag for sakene våre, sier hun.

– Les også: Sanner tror på enighet

Venstre-leder Trine Skei Grande bekrefter at Venstre ikke kan være med på Høyres ønske om å gjennomføre konsekvensutredning av Lofoten og Vesterålen. Konsekvensutredning er det samme som å si ja til boring, mener hun.

– Les petroleumsloven. Konsekvensutredning betyr at du åpner, sier Venstre-lederen.

Høyre-leder Erna Solberg konstaterer at dette er en vanskelig sak hvor det er vanskelig å finne en mellomløsning. Hun kaller det et ja-nei-spørsmål.

– Les også: Vil felle på oljeboring

Oljebransjen på sin side forventer at de vernede områdene nå åpnes opp.

– Vi har hele tiden vært tydelig på at det haster med en konsekvensutredning i Norskehavet nordøst, sier Ørjan Heradstveit, pressekontakt for norsk sokkel i Statoil.

Shell har også håp om endringer med en ny regjering.

– Vi håper at en ny regjering vil vurdere å åpne tidligere åpnede områder, samt å sette i gang en konsekvensutredning for Nordland VII og Troms II, sier Terje Jonassen, Kommunikasjonssjef for undersøkelse og produksjon i Shell til Finansavisen. (ANB-NTB)

Annonse
Annonse